Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han hyllar revyns stora giganter

Riksteatern bjuder på en nostalgisk tillbakablick i föreställningen Ett ­sekel av revyer.

Annons
Mattias Enn uppträder i Västerås i dagarna. Här på Malmabergs mötesplats i onsdags.

Mattias Enn är en av svensk underhållnings bästa anakronismer. Med stor ihärdighet har han i egna små freställningar hyllat de gamla giganterna Zarah Leander, Ernst Rolf och Karl Gerhard . Nu har Riksteatern tagit Enn under sina vingar och låter honom turnera i landet.

Mattias Enn har en sångröst som bär fantastiskt väl och likt sina gamla idoler dessutom en diktion som gör att varenda stavelse går fram till sista bänkraden.

Man kan tycka att åtminstone Ernst Rolfs repertoar känns aningen dammig i dag, men det är svårt att värja sig mot Mattias Enns entusiasm när han så skickligt levererar gamla pärlor. Han sjunger med tidstypiskt hurtiga tonfall och spända a:n – till och med gesterna och charmörleendet tycks hämtade från förr.

Mattias Enn tar avstamp från den i dag i stort sett bortglömde Emil Norlander och dennes största revysuccé, Den förgyllda lergöken, som hade premiär förrförra sekelskiftet. Via Sigge Wulff och Ernst Rolf tar han sig fram till Karl Gerhard och gör ett laddat framförande av Hitler-satiren Den ökända hästen från Troja från revyn Gullregn. Fast det var nog att ta i en smula att säga att det var Per Albin Hansson som förbjöd sången. Statsministern lär visserligen ha ringt upp Karl Gerhard, enligt vad denne själv berättat, och utan framgång försökt få honom att stryka numret. Sedan var det Överståthållarämbetet som utfärdade censurbeslutet. Fast bara i Stockholm, i Göteborg gick det bra att driva med nazisterna, också tidigt 1940-tal.

Mattias Enn gör ett par nedslag även i Povel Ramels och Hasseåtages revyer. Då är han inte riktigt på sin hemmaplan, men med scenpondus och en rolig peruk kan man komma långt.

Det ges ytterligare tre föreställningar i Västerås: På torsdag kväll på Växhuset klockan 18.30, på fredag klockan 18.30 i Bäckby kulturhus på Ånghammargatan samt på lördag klockan 16 på Vallonen i Skultuna.

Mer läsning

Annons