Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han läser dina tankar

Ta lite kroppsspråk, lite statistik och lite matematik. Sedan kan tankeläsaren Henrik Fexeus säga vad som rör sig i ditt huvud.

Annons

Spoilervarning. Läser du den här texten får du också veta en del om vad som händer under Henrik Fexeus föreställning I ditt huvud. Egentligen vill han inte att vi skriver vad som händer i hans show, för då förstör vi för den som inte har sett honom men som tänkt se honom. Men vi chansar.

Henrik Fexeus är skicklig när han underhåller nästan 700 personer i Konserthuset genom att läsa andras tankar. En efter en i publiken får komma upp på scen och bli avslöjade. Inget genant, men Fexeus får en chans att visa att genom att läsa av personernas kroppsspråk, veta vad folk brukar välja och tycka så kan han lista ut det mesta. Och det gör han.

Till exempel får en del av publiken genom att fylla i lappar under pausen svara på frågorna vem de helst vill hångla med, en siffra och färg. Någon svarar skådespelaren Ola Rapace som hångelperson. Genom att tänka efter hur Ola Rapace är och ser ut, hans bad boy-image, räknar Fixeus ut att färgen som skrivits är svart. Och siffran är 10. Eftersom personen antagligen tycker att Rapace är en tiopoängare. Och Fexeus har rätt igen.

För egentligen handlar tankeläsning om att vara påläst, veta hur folk brukar välja kombinerat med lite matematik. Och lite tur, för det händer att det blir fel också när det är någon som inte följer mönstret. Men det är ändå förbluffande. Hur kan han träffa så rätt? är en återkommande fråga när han leker med publiken och våra huvuden. Samtidigt skruvar man på sig, för Fexeus visar hur vi alla är följare. Att vi alla vill vara som alla andra.

Men hur Fexeus kan i förväg lista ut att när publiken får leka viskleken, ja då förvandlas ordet maskin till cykelpump när det vandrar mellan 74 personer. Fast, har man gjort det tillräckligt många gånger så är det väl bara att luta sig mot statistiken och chansa lite.

Vad: I ditt huvud med Henrik Fexeus

Var: Konserthuset i Västerås

När: I går kväll

Mer läsning

Annons