Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du koll på Västeråsprofilerna?

Ny i stan, eller bara lite ringrostig när det gäller folk i farten och snackisar på stan? I dag hjälper vi till att guida rätt bland Västeråsprofiler att hålla ett extra öga på.

Annons
Mikael Reuter.

Puppet-Daniel, Bounce-Benk e, Tiina på Aqva, HM-Bosse och Gina Tricot-Marianne, känns namnen igen? Vi tar det från början, bakom Puppet-smeknamnet står Daniel Blomqvist som var en av de stora då Västerås i början av 1980-talet låg i framkant när det gällde graffiti i landet. Tony Lorenzi ska såklart också nämnas i sammanhanget.

Gina Tricot-Marianne är Marianne Ohlson, butiksägare i stan och nöjesprofil sedan det begav sig.

Bounce-Benke, Fredrik Rydman, är mannen bakom Bounce, missa inte hans sommarprat den 10 juli. Även Jennie Widegren i före detta dansgruppen Bounce är västeråsare. Tiina Magnusson på Aqva har nog ingen missat, kvinnan bakom salong Aqva, tv-kändis, partypingla och har dessutom gått ut och berättat om sin bröstcancer. HM-Bosse är HM-butikschefen Bo Eriksson som varit det i över 30 år.

Men vi går vidare, de som inte har koll på stans dj:s som Don’s of Old School och Amin Violin kan bege sig ut i klubbvärlden. I sommar gästar de liksom dj Jay, dj Leon, dj Morgan Kalldins med flera Västeråskrogarnas verandor.

Sedan får man icke glömma Anders Siösteen, alias Governor Andy som i våras fick en dos kritik för sin välklickade musik-poolvideo.

Jonas Färnlöf ska också nämnas, mannen bakom kulturföreningen I Lasses kvarter som håller till på Apalby, Vasagatan, med brokiga musikevenemang – allt till minne av pappan Lasse Färnlöf. Jonas namn har dykt upp från många håll då vi frågat runt efter favoritprofiler i stan.

– Jag har dålig koll på nöjeslivet nuförtiden, har ju nyligen flyttat tillbaka och är lite isolerad här i min lilla Apalby-ö. Jag går i pappas fotspår och har ärvt musicerandet, spelar och skriver musik för olika grupper såsom gycklargruppen Trix, Awake Love Orchestra och en massa sidopreojekt, dj-ande med livemusik, och improvisationer med olika gästartister, berättar han.

Själv vill han lyfta fram Vivianne Friedberg, verksam i Societé för scenkonst i Västerås.

– Hon är verkligen en pärla i Västerås, hon kom hit från Tyskland för några år sedan och maken till inspirerande människa får man leta efter. Allt hon gör kommer från hjärtat. Är det någon som vill få kulturlivet att blomma ut så är det hon, säger Jonas Färnlöf.

Alexandra Kambler är ett namn att lägga på minnet. Yogaprofil som yogat i över 15 år, på bland annat Västmanlands teater, på Vallby och under Kulturnatten.

– Det handlar om livsstilsförändringar, jag ser yogan som en konstform lika mycket som en form av personlig utveckling. Yoga är ett sätt att öka medvetenheten om sig själv och andra. Det man skapar kan vara mycket vackert både för ens egen skull och andras, säger Alexandra.

En annan tjej värd att hålla koll på är Tilda Allie eller närmare bestämt Tilda Landehag. 23-åringen har flytt stan för engelska Brighton för att satsa på musiken. De insatta känner säkert igen henne från Västeråsbandet The Federales där hon lirade bas redan som 13-åring. Sedan bandet splittrades för några år sedan kör hon alltså på egen hand.

I åtanke, inte minst inför höstens val och i Fi-sammanhang, ska vi också ha feministen Josefin Wallerström, som står bakom Unga feminister i Västerås. I våras bjöd hon exempelvis in Gudrun Schyman till ”homeparty” på Stadsbiblioteket. Återstår att se vad hon kan åstadkomma framöver.

Sist, men absolut inte minst, bör vi nämna Thomas Thörnholm, musiker och låtskrivare som aldrig missar ett melodifestivaltillfälle. ”Se mig” och ”Sista andetaget” är några exempel på schlagers han gjort.

Amir Kheirmand förstås, vinnaren i Sveriges mästerkock, Jojo Norell, spirituell initiativtagare, poeten och skrivcoachen Annelie Salminen, samt RFSU-profil, Maria Sendow, Awake Project, senast aktuellt i helgen på Cityfesten.

Ja, detta var ett pyttelitet axplock ur en betydligt större värld.

Mikael Genberg.
Alexandra Kambler.
Jonas Färnlöf.
Jennie Widegren.
Loreen.
Marie Picasso.
Maria Montazami.
Daniel

Givna Västerås-kändisar

Musikern Pugh Rogefeldt, uppväxt i ett arbetarhem i Västerås. Sågs senast i ”Så mycket bättre” i TV4.

Konstnären Mikael Genberg, behöver knappast en beskrivning – mannen bakom Hotell Hackspett, Utter Inn och numera det planerade konstprojektet på månen – ett rött hus med vita knutar.

Artisten och melodi-festivalvinnaren Loreen, vann Eurovision Song Contest 2012 i Baku i Azerbajdzjan.

Ständigt aktuelle Promoe i Looptroop Rockers.

Tv-kändisen Maria Montazami, deltog i Svenska Hollywoodfruar på TV3.

Idolvinnaren Marie Picasso, vann tävlingen 2007.

Västeråskonstnären Micke Reuter från Swedish Art Mafia, bland annat känd för sin konstvideo Korv-massage.

Arrangören Björn Carlsson, i sommar aktuell med vis- och allsångskvällarna på Kajen, samt till sjöss ombord på M/S Napoleon.

Mer läsning

Annons