Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har läsintresset börjat för många västeråsare

I stadsbiblioteket i city blandas doften av böcker och tidningssvärta med kaffearom. Här erbjuds besökarna om vartannat spänning, äventyr och kunskap. Men hur blir det om politikerna kapar ett av husen, eller till och med flyttar huvudbiblioteket till en annan del av staden?

Annons
Hotad mötesplats. På stadsbiblioteket i centrum finns allt möjligt att läsa.

Tidigt denna onsdag förmiddag fylls fackbiblioteket av tidningsläsare och studiegrupper. De flesta som valt att gå in i fackhuset först blir kvar här under hela sitt biblioteksbesök.

Men vi som intresserar oss även för fiktiva romaner tar den inglasade gångbron över gatan och hamnar bland skönlitteraturen och musiken. Härifrån och en trappa upp finns böcker på främmande språk. Här är fåtöljerna redan upptagna, och grupprummen också fyllda av flitiga studenter. Två trappor ner vid huvudentrén finns ett barn- och ungdomsbibliotek, hörsal, lånedisk och kafé. Överallt bland hyllorna letar barn och ungdomar efter äventyr. Vid ett runt bord läser en vuxen högt för några entusiastiska fyra, fem och sexåringar som glatt kommenterar teckningarna i boken hon läser ur.

Just här, i den K-märkta stadsbiblioteksbygnaden har bok- och läsintresset börjat för många. Även för mig. En författare här, en spännande boktitel där. Så många människors fantasier samlade på ett ställe, som det går att låna. Gratis kulturgodis!

Västeråsaren Iris Eliasson njuter av att vandra mellan hyllorna där tusentals historier väntar och välja fritt.

– Jag lånar helst deckare just nu. En del på Gryta, men mest är jag på huvudbiblioteketet. Jag stortrivs här, säger Iris och ler vänligt.

Besöksfrekvensen varierar under dygnet. En del besökare kommer enstaka gånger, andra springer ofta ut och in för att ta del av kunskap och låna böcker, musik, film eller datorer. Överallt öppnar sig nya världar ochman förvandlas till tidsresenär eller förväntansfull turist bara genom att vända blad. Fler än en tillåter sig att sjunka ner i en skön stol med en bok och låta tiden flyga ett tag.

Men huvudbiblioteket hotas av förändringens vindar. Efter valet ska lokala politiker besluta om fackhuset ska försvinna, den gamla k-märkta biblioteksbyggnaden byggas ut, eller biblioteket flyttas helt och hållet.

– Jag vill ha huvudbiblioteket i ett hus. I dag jobbar vi i en splittrad och personalkrävande lokal som finns i två kvarter och kostar för mycket, säger bibliotekschefen Eva Mattsson.

– Många besökare hittar inte ens över gångbron till andra huset, tillägger hon.

En flytt är inte ett första val även om det också har diskuterats, påpekar kulturens verksamhetschef Staffan Rune.

– Det är inte bara en biblioteksfråga. Det handlar också om en K-märkt byggnad i stadens centrum och om hur vi vill att stan ska se ut.

Ofta här. Elisabeth och Tore Kangas besöker ofta fackbiblioteket för att läsa sina hemstadstidningar och DN.

Västerås stadsbibliotek

Huset: invigdes 1956.Huvudbiblioteket bredvid Domkyrkan och Rudbeckianska gymnasiet på Biskopsgatan och Vasagatan har två ingångar och ligger i två huskroppar förenade av en gångbro.

Det K-märkta huet ritades av Sven Ahlbom och rymmer läsesalar, hörsal, musikavdelning, barnbibliotek, skönlitteratur och böcker på andra språk. Fackbibioteket som har ingång från Engelbrektsgatan innehåller även tidningsavdelning.

Mer läsning

Annons