Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härligt italienskt kök

Söker man det bästa från Italien är det Ristorante Fragolino som gäller, en riktig italiensk kvarterskrog på Karlsgatan bakom Skrapan. Krogen har det man kan önska från Italien – maten, vinerna och atmosfären.

Annons

På det hela taget är Fragolino överraskande bra. Trevlig service och vällagad mat. Köket är ambitiöst och menyn är välkomponerad med italienska och svenska råvaror i en härlig mix. Vad sägs om förrätter som carpaccio med pinjenötter, olivolja och parmesan, vitlöksgratinerade jättemusslor eller rökt lax med hjortronsås? Naturligtvis erbjuder man klassiker som bruschetta och antipasto misto – vitlöksbröd med tomater och annat tillbehör och italienska charkuterier.

Rökt lax med hjortronsås är en intressant smakkombination – en blandning av sött och salt. Musslorna är härligt vitlöksdoftande och antipasto misto är en klassisker med vitlöksbröd och salami i olika varianter.

Varmrätterna är vällagade och smakrika. Grillad lammfilé med fänkål, rosmarin och rödvinssås är så bra som bara lamm kan vara. Underbar för alla sinnen. Den grillade rödingen är riktigt bra men tyvärr är hummersåsen kall när tallriken kommer in till bordet. Med tanke på ambitionsnivån borde man också kunna kosta på sig varma tallrikar.

Kycklingen känns torr och lite tråkig men med det bästa tillbehöret – en riktigt krämig potatisgratäng. Enligt menyn serveras kycklingen med taleggio, en italiensk kittost, och soltorkade tomater men osten hittade vi aldrig. Oxfilén var däremot perfekt! Finns i två varianter, en med grönpepparsås och en med balsamvinägersås och hyvlad parmesan. Grönpepparsåsen var smakrik och god och oxen var perfekt i stekningsgrad.

Desserterna är goda och rundar av en härlig middag på ett bra sätt. Tryfflarna är krämiga och smakrika, glassen med hjortron är god men inte så överraskande. Men amoretto-toppad nougatglass med grädde är ett svårslaget alternativ, ljuvligt, svalt och krämigt. Ostarna är det tråkiga dessertalternativet. Lite för torra och lite för hårda för att falla Krogkollen i smaken.

Personalen är trevlig och uppmärksam. De har koll på vad man håller på med, maten kommer in i tid och som gäst kan man slappna av och njuta av miljön. Maten är en fröjd för ögat och gjord med omsorg och fantasi. Man både vill och lyckas kittla gästernas sinnen.

Noterat

Bruschetta. Bröd med tomat och vitlök i ett oändligt antal varianter, en förrätt som dyker upp på en mängd olika krogar. Tillbehören varierar, Fragolino har till exempel Ajvar Relish i stället för färska tomater. Den ständigt återkommande frågan är dock – var är vitlöken? Händer det att gäster beställer vitlöksbröd och sen klagar på att det smakar för mycket vitlök?

Spans betyg

Atmosfär 5/5

Förrätt 4/5

Varmrätt 8/10

Dessert 4/5

Betjäning 4/5

Summa: 25 - Fyra gafflar

1 gaffel: 1-10 p

2 gafflar: 11-17 p

3 gafflar: 18-22 p

4 gafflar: 23-27 p

5 gafflar: 28-30 p

Mer läsning

Annons