Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

High-Jacks firar med party

Rubber Pilots un-plugged på kafé. Rockabilly- country- kungarna High-Jacks ger jubileumskonsert. Utflyktstips: På Köpings nya Moderna museum underhåller musikkändisar.

Annons

På lördag är det tio år sedan Skultunasonen Per-Erik Jonsson och Nina Jedevin gjorde sitt första High-Jacksgig. Det firar paret med ett country-rockabillyparty på Bankiren.

– Per-Erik och jag älskar bilar, 1950-talsrock, rockabilly och country och varandra. Tio års glädje som ska firas, skrattar Nina Jedevin-Jonsson.

17 olika musiker gästspelar.

– De har spelat med oss genom åren. Det är Anders från Go Getters, vår gitarrist Andreas Karlsson och andra.

Repertoaren innehåller nyskrivet, egna låtar från olika album och covers.

– I kväll släpper vi också en jubileumsplatta.

High-Jacks, som vann country-SM i rockabilly 2006, var back-up för Wanda Jackson från början.

Lördagseftermiddagen är också nöjestyngd. På Global Living underhåller pop-orkestern Rubber Pilots. Extra roligt då gruppen, som består av gamla vänner, sällan uppträder. Rubber Pilots, med Kent Ihrén, Marita Nyman, Anna Aranki, Björn Lexelius, Peter Johansson, Olof Sterge och Roger Johannessen träffas främst för att ha kul ihop.

– Den här gången kör vi un-plugged. Dels nya versioner av gamla låtar som anpassats akustiskt, dels nytt material, säger frontaren Kent Ihrén.

– Förhoppningsvis hinner vi spela mer efter sommaren.

Poporkestern släpper snart ny platta som fått arbetsnamnet ”Greatest Hits”.

– Den är ett delmål så att vi håller intresset uppe hos oss själva och andra. Vi är ett gäng gubbar och gummor i popbandstappning med åtaganden hit och dit och det är svårt att hinna med.

Missa inte helgens verandahäng. Det är terrass-premiär för Bistro Gränden och Strike i kväll. På onsdag i nästa vecka står Franks och The Cirkus terrass klar på Bondtorget. Övriga verandor är redan i gång.

En annorlunda kulturupplevelse bjuder Köping på. Där fortsätter Art Atack på Hotell Scheele, som byggts om till ett Moderna museet i miniatyr av 1960-talet kultur-entusiaster.

Hotellets möbler och matsal har ersatts av konsthallväggar, som fyllts med alster av konstnärer och fotografer i ropet. Några utställare är Johan Israelsson, Regina Lund,C. Beijer, Olle Ljungström.

Vissa kvällar tolkar musiker utställningen. I morgon, lördag, bjuder guldbaggevinnaren Matti Bye (skrev musiken till filmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret ...”) på en musikalisk resa i filmmusikens värld med början kl 17.

På klubbkvällen senare under lördagen underhåller dj Markus Mustonen (trummis i Kent).

– Köping är för litet för det, men vi ger oss inte. Ambitionen är trefaldigt större än att nå bara Köping. I dag töms stan och folk åker till Erikslund i Västerås för att shoppa. Vi vill vända trenden och locka kulturintresserade för att bli ett kulturens Ullared, säger eldsjälen Kenneth Engström.

Mer läsning

Annons