Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himla massa gofika

Under den svenska sommaren ges tillfälle för många härliga kaffepauser. Runt om i länet finns många platser för dig som gärna tar en mysig fikatår utanför stadens myller.

Annons
Å-cafét

Västerås. Utanför Skultuna ligger det nyrenoverade Å-cafét i en del av mässingbrukets butikslokaler. I den nya cafédelen, där det tidigare varit ett museum, har man tapetserat en förstoring av ett gammalt svartvitt foto. Det föreställer bruksarbetare från fabrikens tid under 1920-talet.

Alla möbler i kafélokalen är utbytta mot rustika bord med industriella stolar och bakom kafédisken blänker nytt, vitt kakel.

Hit kommer människor långa väga för att antingen njuta av de berömda räkmackorna (med sina hemliga majonäsblandning...) eller för att smaka på någon av bakverken från Salabageriet Johanssons.

En annan bidragande faktor till fikatillströmningen sägs vara den mysiga terrassen, där drygt 60 hjärtformade, vita stolar med bord finns utplacerade. Som grädde på moset porlar Svartån harmoniskt nedanför.

Personalen får i uppdrag att beskriva kaféets utseende och stil för någon som aldrig besökt dem.

De ger en målande beskrivning av ett kafé i lyxig miljö, lite ute på vischan och med en inredning som blandar det gamla med det nya.

– Och med Svartån utanför så är det väldigt rofyllt även på terrassen. Hit kommer man inte för att ta en kaffe i förbifarten. Utan de som kommer hit sitter i regel lite längre, säger Sofia Waldeman, kaféansvarig på Å-cafét.

Om du i stället har vägarna förbi de norra delarna av Eskilstuna finns det ett annat smultronställe i Åkerby. I en rödfärgad gammal ladugård, mitt ute i grönskan hittar du Mary’s Café Butik, som ägs av Yvonne Lundin och Lotta Brolin.

Här kan du ta en fika utomhus, i en nästintill orörd sommarträdgård, där du kan sitta ner bland utemöbler och ta del av grönskan. Om det svenska sommarvädret bjuder på regn finns det möjlighet att fika inomhus, i ett inrett växthus där både kamin och luftvärmepump finns att tillhandahålla för kalla kvällar.

På fikamenyn finns bärpaj med tillhörande vaniljsås, kladdkaka, cheesecake, mjuka kakor, bullar och mycket mer.

Då man har inte några klassiska fikamontrar i glas, görs allt i ordning i köket på beställning. Är du riktigt hungrig så finns det även en matmeny.

Man har fullständiga rättigheter, med öl från ett lokalt bryggeri och vin från en lokal vinimportör. På onsdagar ordnas grillkväll där man ibland bjuder på livemusik i trädgården.

– Mary’s bygger på en känsla. Hit ska man kunna komma och slippa allt buller i stan. Här kan du ta en kaffe eller ett glas vin och bara vara, säger Lotta Brolin, från Mary’s Cafe Butik.

Å-cafét
Grundaren Inger Södervall bakom disken på Buffé Grön.
Grundaren Inger Södervall bakom disken på Buffé Grön.
Under äppelsäsongen finns lokalproducerad äppelmust till försäljning på Mary's Cafe & Butik.
Å-cafét. Det finns ungefär 80 platser på uteterassen.
Sommarstämning. Lotta Brolin bjuder in alla till sin idyll.
Å-cafét.
Å-cafét.
Sol, vind och vatten. Uteterassen på Å-cafét i Skultuna bjöd denna dag på det bästa med den svenska sommaren.
Denna fototapet pryder väggen i den nya kafédelen på Skultunafiket.
Å-caféet.
På onsdagar är det grillkväll med liveband ute i Åkerby.
Elas Anderssons konditori. Som gäst fikar du i 1700-talsmiljö. Huset var tidigare en gammal gästgivaregård.
Elsa Anderssons konditori har funnits på torget i Norberg sedan 1916.

Elsa Andersons konditori

En dryg timme, cirka 70 kilometer norr om Västerås, hittar du Elsa Andersons Konditori som ligger mitt på torget i Norberg. Konditoriet är känt för sina hembakade tårtor, bakelser och lättare rätter. Allt som säljs kommer från eget bageri och några av recepten som används kommer från ursprungsgrundaren, Elsa Andersons, tid.

Tangotårtan, eller tangobakelsen, är ett exempel på bakverk som hängt med genom tiden. Den går att beställa som styckbakelse för den som vill provsmaka receptet från tidigt 1900-tal.

Restaurang och kaféguiden ”White Room” har dessutom tilldelat Elsa Andersons konditori utmärkelsen ”God klass”. Där hyllar man bland annat det anrika huset, där den historiska miljön bevarats.

Buffé Grön

I en utbyggnad som skjuter ut ur Bürgers växtgård i Köping, ligger kafét och restaurangen Buffé Grön. Där erbjuder man helvegetarisk lunch samt hemlagat fikabröd. I den bohemiska lokalen råder du bot på både din hunger och ditt sötsug.

I fikadisken finner du allt från rawfoodbollar och utvalda fruktpajer, till cupcakes och chokladtryffeltårta. Man har valt råvaror från lokala producenter så långt det varit möjligt. Man har också en egengjord ”va’gottsås” som serveras tillsammans med vissa bakverk.

I samma lokaler finns också en butik där du kan köpa hem ekologiskt te, choklad eller kryddor. För dig som fick ”feeling” för maten finns också mycket av lunchens basutbud till försäljning.

Mer läsning

Annons