Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolans spex - en historia att skratta åt

Missionär möter vikingar, söner och döttrar blir kära, både asagudarna och Jesus kliver ner bland människorna. Högskolans spex Älskade missionär (eller Askul så in i Norden) hade premiär på Växhuset på söndagskvällen.

Annons
Handpåläggning. Oden (Eskil Lönn Gustavsson) har tittat för djupt i Frejas urringning och fått nackspärr. Jesus (Magnus Bokén) försöker hjälpa honom med sina helande händer, men med den illvillige Lokes (Johan Asplund) krafter över sig klarar inte Jesus av att hela den enögde asaguden.

Spexpack presenterade då sin egen version om hur Ansgar kom till Norden och skulle kristna vikingarna. Ingen räknade väl dock med att Erik Rödes dotter Jorid och Ansgars son Roemo skulle bli kära i varandra ...

Förvecklingarna är många. Asagudarna Oden, Tor och Freja försöker hjälpa sina vikingar så gott det går. Loke, däremot, försöker stjälpa så gott han kan. Jesus stöttar Ansgar och hans son Rikhard, men det verkar faktiskt som om de mest vill slåss allihop. Och på rim dessutom.

Mängder av ”omstart” ropades ut och nya versioner av scener och sånger gavs till publikens stora förtjusning. Vackrast av alla sjöng Roemo, det vill säga Linda Hansson.

Premiären spelades inför en fullsatt åskådarläktare och inleddes av JennieMaria Ström som är både producent och regissör för spexet.

Om Roemo fick sin Jorid? Det får du veta om du ser någon av tre återstående föreställningarna.

Tors kvinnliga sida. Loke (Johan Asplund) har lurat i den manlige åskguden Tor (Martin Ström) att Freja föredrar män som visar sina feminina sidor mer. Därav kommentaren ”Hej jag heter Tor och är mycket kvinnligare än du tror”. För övrigt en av de roligaste scenerna.
Annons