Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor och gedigen musikalitet

Redan den tidiga parkeringsträngseln signalerar massiv uppslutning. Husbilar, husvagnar och bilar och en publik färdigbänkad en kvart innan Östen med Resten går på.

Annons
Ojämnt. ”Föreställningen är ojämn och tappar ibland tempo när gänget blir för förtjusta ¿i sina anekdoter”.

Efter 27 år känner den spelglada Hälsingekvartetten både varandra och de trogna lyssnarskarorna väl.

Kanske var det bara jag som upplevde dem för första gången, och det med garderat sinne. Jag hade berett mig på en förädlad form av Surahammars stolthet Bröderna Slut (inget ont om dem). Visst fanns tokroligheterna där, liksom publikfrieriet och självdistansen. Men konceptet är vidare. Överlevnadsfaktorn stavas, som så ofta när det klämmiga hotar, gedigen musikalitet. Ledigt rör sig kvartetten över folkmusik, klassiskt, schlager och country, med Gunnar Morén på fiol som säker ledmelodiker.

Hans duett med sin egen stämpipa i ett pass Czardasfurstinna är lysande. Och Östen Erikssons gitarrer ger fyllig stabilitet.

Dock är föreställningen ojämn och tappar ibland tempo när gänget blir för förtjusta i sina anekdoter, monologer och interna smågnabb.

Men om och om igen sätter det fart, och här blandas Balkaninfluerad folkmusik med egna melodifestival- och svensktoppsbidrag. Taubes Balladen om Gustaf Blom från Borås utsätts för lustmord och det blir crossover-frossa i det frustande finalnumret med rock, schottis (”all rock är schottis!”), gånglåtar och schlagers.

I ett halsbrytande extranummer vävs betydande delar av den svenska sångskatten ihop till ett rått snabbmedley, inramat av Cecilia Linds kärlekslängtan.

Inga komplicerade djupsinnigheter, men många delar musikalitet och en del humor.

Musik och komik. Erfarna Östen med Resten – Staffan Lindfors, Jens Kristensen, Östen Eriksson och Gunnar Morén – underhöll en fulltalig publik.FOTO: ANDERS FORNGREN

Fakta: Konsert

Vad: Östen med Resten

Var: Jazzens Museum

När: I lördags kväll

Mer läsning

Annons