Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I centrum: ett trumpetgeni

Världens bäste trumpetare. Så kallas han, Håkan Hardenberger.

Annons
Möte med en världsmästare. Trumpetaren Håkan Hardenberger spelade både klassisk och nutida musik i Västerås konserthus.

På torsdagskvällen framträdde han som solist och dirigent i Västerås konserthus. På lördag kommer han tillbaka. Och det finns ingen anledning att betvivla påståendet om honom. Kvällen med världsmästaren blev brokig och ovanlig. Det ordinarie programmet innehöll en enda publikfriare, Haydns Trumpetkonsert, uppspelt musik där Hardenberger naturligtvis tog vara på varje möjlighet till det virtuosa spel som ligger i kompositionen och toppade det med egna ornamenteringar. Allegrosatserna som omger den korta, blygsamma mellansatsen är var för sig en klassisk pärla där tolkningen glänste i kapp med instrumentet.

Mot Haydns stilbundna, formtrogna verk ställde Hardenberger Folke Rabes trumpetkonsert Sardinsarkofagen där klangliga och rytmiska surpriser avlöser varandra och ingenting är förutsägbart. Inledningens enskilda, ploppande slagverk sväller ut i allt fler instrument som utvecklar häpnadsväckande schatteringar.

Rabe är en snillrik och humoristisk tonsättare och hos honom har trumpeten helt andra uttryck, inte så mycket som virtuost soloinstrument utan mer som en del i en kollektiv klangvärld, i går utomordentligt återgiven av Sinfoniettan.

I sin dubbla roll som solist och dirigent kunde Hardenberger inte lägga särskilt stor vikt vid ledarskapet här utan fick lita på konsertmästare Frankels diskreta gestik.

Desto större koncentration fanns i dirigeringen av programmets rena orkesterverk, Stravinskys Dumbarton Oaks och Bo Lindes Svit för liten orkester, en intressant ansamling av genrer.

De fem satserna har helt olika karaktär och jag njöt mest av Hambo, en Delsbostinta i symfonisk tappning med en lekfull och livfull Sinfonietta.

Glädjande nog ska gårdagens program dubblas. I morgon ingår det i lördagsserien i Västerås konserthus.

Håkan Hardenberger.

Västerås sinfonietta

Dirigent och solist: Håkan Hardenberger, trumpet

I morgon lördag spelar Håkan Hardenberger i konserthuset på nytt

Mer läsning