Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imponerande om pestens tid

BOK: En läsvärd, inlevelsefull och tänkeväckande roman, skriver Crister Enander om Elin Boardys "Tiden är inte än".

Annons

Ödeläggelsen är enorm. Överallt där sjukdomen sveper förbi lämnar den mängder av svullna kadaver efter sig. Stanken är vedervärdig och ofta är den blandad med bränt svavel. Många av de döda kan inte ens begravas. Det saknas tillräckligt med överlevande för att de ska hinna ta hand om de avlidna. Kroppar ligger kvar där de stupat. Svarta koppor, djupa sår och skador ur vilka var rinner ut är sjukdomens synliga symptom. Pesten sveper över land efter land i Europa. Den gavs som senare namnet Digerdöden. Även mängder av hus står tomma, åkrarna ligger i träda.

Foto: Lisa Irvall

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

Sigrid täljer en vandringsstav av en bit rak hassel. Den ligger skönt i handen, ger stadga och går att använda vid slagsmål och stråtrövares överfall. Ty mitt i denna hemsökelse har Sigrid förstått att hon inte längre är välkommen i hemmet. Hon måste ge sig iväg. En natt stjäl hon en del av sin brors kläder för att sälja senare och smyger iväg. Men hon klär sig också i anonyma manskläder – som skydd. Så börjar hennes långa vandring. I Falsterbo får hon plats på en båt. Den ska till hamnen i Danzig. På så sätt når Sigrid – som numera kallar sig antingen Olof, Amund eller Jon – det europeiska fastlandet.

Vandringsåren tar sin början. Detta tilldrar sig kring 1300-talets mitt. Hon går först mot Polen.

Elin Boardy blandar den existentiella romanen med den historiska. Foto: Lisa Irvall

Elände och lidande är den fond mot vilken handlingen i Elin Boardys nya roman ”Tiden är inte än ” utspelar sig. Överallt under resan möter Sigrid döden. Hon går – eller får skjuts – från Danzig till Łodz vidare till Kraków och Prag. I Prag får hon ett uppdrag av en kopist: att gå till Dresden med färdigavskrivna dokument. Därifrån går vägen över dagens Tyskland – Leipzig, Erfurt och vidare till Amsterdam.

Något bestämt mål för sin färd saknar hon. Inga bestämda avsikter driver henne. Hon vandrar bara vidare, planlöst. Måhända finns det en plats där hon är tänkt att vistas och finna sig en tillvaro, där hon kan känna sig hemmastadd och finna frid.

Själv är Sigrid inte rädd för döden. Hennes liv är som dränerat på mening och innehåll. Allt är svart. Allt är utan syfte. Hon känner sig som innesluten i en mäktig och tung ensamhet, och därtill saknar hon förankring i vardagen. Hon skulle välkomna om döden beslutade sig för att hämta henne – ändå går det inte att säga att hon drivs av en dödsdrift. När hon insjuknar i den lilla byn Pirna känner hon likväl ett stort lugn innan hon driver in i feberyrans mörker.

Jag är imponerad, inte minst av hur Elin Boardy förmår att spegla de stora och avgörande frågorna i en annan tid.

Men hon överlever. En vänlig familj, vars hund fann henne, har burit in henne och vårdat henne under flera dygn.

Elin Boardy har inte enbart skrivit en historisk roman. Det är – kanske till och med främst – en existentiell roman. Dess handling ställer ett flertal svåra frågor på sin spets. Att ständigt leva med lögnerna, detta bytande av identitet och kön, är det en boja och börda eller finns där en form av frihet? Genom att inte definieras ?

Vad driver människan, som är fast i en eländig tillvaro, att finna kraft att varje dag utföra sina sysslor och inte tappa orken att utföra de dagliga sysslorna? Är kvinnors gemenskap pålitligare och starkare än männens? Och var finns Gud i denna tid av misär och då liemannen, urskiljningslöst och ohämmat, skördar fler och fler offer? Har Gud vänt världen ryggen? Är svartrockarna bara hycklare med munnen full av tomma ord?

”Tiden är inte än” är en mycket läsvärd, inlevelsefull och tänkeväckande roman. Jag är imponerad, inte minst av hur Elin Boardy förmår att spegla de stora och avgörande frågorna i en annan tid.

Crister Enander

[email protected]

*

LITTERATUR

Elin Boardy

”Tiden är inte än”

(Wahlström & Widstrand)

Mer läsning

Annons