Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen publiksuccé - än 

Västmanlands teaters nystart blev ingen publiksuccé. Under de 13 föreställningarna av Ett drömspel har teatersalongen haft mindre än 30 procents beläggning.

Annons

De 13 föreställningarna av Ett drömspel på Västmanlands teater sågs av 1 479 personer, ett snitt på 113 besökare eller 28 procent av salongens 397 platser.

– Jag är nöjd med det som varit så här långt, även om vi naturligtvis önskar att en större publik får upp ögonen för teatern, säger Kajsa Giertz.

Hon tillträdde sin tjänst januari i år. Detta i en turbulent tid med ekonomiska nedskärningar och uppsägningar som följd.

Sedan dess har hon bidragit till bygga om det mesta i teaterbyggnaden, en ombyggnation som ska skapa bättre förutsättningar för framtiden.

– Dessutom har det handlat mycket om ett få alla i personalen, 35 personer varav 15 helt nya, att dra åt samma håll.

Lite turbulens har även Kajsa Giertz fått känna av. Bara några veckor innan nystarten och premiären av Strindbergs Ett drömspel, hoppade regissören Dorte Olesen av.

I stället klev Kajsa Giertz själv in i regissörsrollen tillsammans med scenografen Sven Dahlberg.

– Våra konstnärliga visioner skiljde sig för mycket, förklarar Kajsa Giertz avhoppet.

Ett drömspel blev således publikt ingen succé. 1  479 personer på 13 föreställningar innebär i genomsnitt lite drygt 30 procents beläggning i salongen.

Enligt teaterns administrative chef, Magdalena Bergfors-Dahlin, ligger den publiktillströmningen till stora scenen på det snitt teatern haft de senaste fem åren.

– Vi ser det här som ett långsiktigt arbete.

– Vi vill bli hela länets teater och vårt uppdrag är att stå för konstnärligt nyskapande, förklarar Kajsa Giertz.

Parallellt med Ett drömspel har teatern gästats av sju gästspelande produktioner.

– Att vi rent praktiskt kunna lösa detta hänger samman med ombyggnationen där vi bland annat har skapat en repetitionslokal. Dessutom har hela personalen jobbat stenhårt.

HÅKAN SLAGBRAND

1479 personer såg höstens pjäs på teatern. ”Jag är nöjd med det som varit så här långt, även om vi naturligtvis önskar att en större publik får upp ögonen för teatern” kommenterar teaterchefen Kajsa Giertz

foto: vlt/ARKIV

Mer läsning

Annons