Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag är nervös, trodde inte att dans var så tufft”

För 1,5 år sedan låg Simon Kachoa i tv-soffan och tittade på ”Let’s Dance”. 85 kilo lättare får han dansa i Sveriges största underhållningsprogram.

Annons
Förvandlingen. 85 kilo lättare lär Simon Kachoa sig dansa med lätta steg och snygg hållning. För honom rätt i dansen gör hans danspartner i ”Let’s Dance” Elisabeth Novotny.

Stockholm. ”Biggest Loser”-vinnaren som inte alls dansade som överviktig är stolt över att få tävlingsdansa i tv. Ändå är det med bävan han kommer att snöra på sig dansskorna på fredag när det är dags för årets upplaga av ”Let’s Dance”.

– Jag är nervös. Inte trodde jag att dans var så tufft. Jag svettas jättemycket efter träningen och har nog gått ner två kilo på de här veckorna, säger Simon Kachoa och ler trött.

När Simon träffar VLT utanför danslokalen på Gärdet har han tränat på fredagens koreografi i flera timmar. Nu återstår knappt en vecka tills han ska visa vad han går för som danskavaljer och premiärnerverna har börjat värka. Men Simon som i grunden är orädd förlitar sig på att hans danspartner Elisabeth Novotny, som tagit 13 guld i Dans-SM, ska dansa honom tryggt i hamn.

– Elisabeth är riktigt bra och lär mig precis allt. Men det är mycket att tänka på. Stå upp på tå, sjunk ner, håll kroppen i samma position och gå. Ha inte fel ansiktsuttryck, tänk på händerna. Tappa inte fokus. Tänker jag för en trefjärdedels sekund på något annat blir stegen fel.

Men Elisabeth Novotny är övertygad om att det kommer att gå bra.

– Simon gillar att uppträda i livesändning. Visst, han har aldrig vågat ta några danssteg tidigare, men han blir bara bättre och bättre. Det borde fungera, säger Elisabeth.

Dansparet har övat in ett dansnummer till på fredag som de tycker sitter. Återstår att finslipa en del detaljer och förvandla Simon från ”ful ankunge” till ”elegant svan”.

– Vi har gjort dansen så många gånger. Simon har jättebra taktkänsla och grovjobbet är klart. Men vi måste fila på detaljerna. Simon måste tänka på hållningen och föra sig med elegans.

Det är tuffa dagar för Simon. Utöver ”Let’s Dance”-aktiviteterna kör han ett hälsokamp för överviktiga från Hällefors på distans.

– Eftersom jag inte kan komma till dem kommer hälsokampgänget till Stockholm för att träna med mig. På en vecka har de gått ner 15 till 18 kilo. Jättebra, säger Simon stolt.

Själv har han inte gymtränat som han brukar. Kosthållningen har det också varit lite si och så med.

– Jag bor på hotell och har mest gått runt och ätit sallader. Men i morgon ska jag köpa kyckling och potatis, och steka i danslokalen. De har stekplatta där.

Vinnande strategi?

– Jag går in för det stenhårt. Ler åt kameror och publik, bjuder på mig själv och visar upp min vackra danspartner. Vår dans är fin, och det finns en story. Jag är en känslokille som vågar gråta i tv. Går det inte så har jag i alla fall blivit en gentleman.

Nedräkning. På fredag får tv-tittarna se Simon Kachoa som uppmärksam danskavaljer.

Mer läsning

Annons