Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag kan bara göra mitt bästa"

Loreen Talhaoui har blivit en het  artist under tiden i Baku. På flera sätt.

Annons
Fokuserad. Loreen är nöjd med förberedelserna i Baku och se nu fram emot kvällens final.Foto: Tore Meek/NTB scanpix

Hon är fortsatt favorittippad och ständigt uppvaktad av medierna. Dessutom har hennes val att besöka oppositionella grupper irriterat regimen.

Att nå Loreen per telefon i Azerbajzjan är ingen lätt uppgift. Intervjutiden blir ständigt uppskjuten, schemat är pressat. När VLT slutligen når henne har hon just gått från sminket till en buss som ska ta henne från hotellet till arenan i Baku, för ännu en repetition. Hon gäspar stort när hon svarar, men säger i nästa andetag att hon inte är särskilt trött trots att hon vänt på dygnet.

– Det handlar bara om att sova egentligen. Kroppen är i ett working mode och ställer in sig på det som behövs.

Du har ett väldig tajt schema?– Ja, skojar du, säger hon och skrattar lite.

Beskriv upplevelsen. Är det som du trodde?

– Det är mycket att göra, samtidigt är det kul. Det här är väldigt stort för Azerbajzjan och Baku och folk är väldigt glada över att vi är här. Det är ett perfekt ställe att vara på. De har inte så mycket stora evenemang och det märks att de är väldigt stolta över att världen samlas här.

Hur påverkas du av det pressade tidsschemat?

– Jag var förberedd på att det skulle vara mycket. Och jag är en workoholic. Det enda är att jag inte får så mycket tid för mig själv som jag är van vid.

Hur kändes semifinalen?– Som kreatör finns det alltid något man kan pilla i. Men jag tycker att det gick väldigt bra. Vi presenterar ju något helt nytt. Det här formatet med det här bildmanuset, som är väldigt filminspirerat, är annorlunda. Och det är kul att se att det inspirerar andra som är på plats. Det ska bli spännande att se nästa år hur det inspirerar olika bidrag.

Du var lite orolig innan för om det skulle fungera med alla kameror som du tänkt det.  Hur har det gått?

– Det har känts bra. Produktionsteamet har sina idéer och det är väldigt kul. Vi har gjort det lite annorlunda mot originalet och tagit det till the next level, säger Loreen och blandar som vanligt svenska och engelska när hon beskriver det hon gör.

Hur mådde du innan du gick in på scenen i semifinalen?

– Jag kände mig väldigt lugn.

Hur känns det inför finalen?– Det känns bra. Det får bära eller brista.  Jag tänker så nu, att jag kan inte styra mer. Jag kan bara göra det bästa jag kan.

Har du hunnit prata något med dina mottävlanden?

– Ja gud ja. Det är schysst stämning här, säger Loreen och gäspar igen.

– Jag är lite ovan, men det är många som varit med förut och det är väldigt vänskapligt. Man önskar varandra lycka till och det är väldigt familjärt.

Loreen har under sin tid i Azerbajdjzan gjort flera planerade besök hos olika organisa-tioner som arbetar med demokrati och mänskliga rättigheter. På torsdagsförmiddagen blev hon indragen i ett diplomatiskt drama då Ali Hasanov, en av president Ilham Aliyevs nära medarbetare, anklagade Loreen för att politisera tävlingen. Han krävde att deltagarna i schlager-EM skulle hindras från att träffa ”anti-azerbajdzjanska grupper”.

Själv är Loreen lite försiktig med att kommentera händelserna. Det märks.

– Alla har åsikter och det är okej att han har åsikter om mig likaväl som jag har åsikter om saker. Det är väl det som är det viktiga – att ha rätt till sig själv och sin åsikt.

Blir du orolig av det?

– Nej. Det är ju ett av mina statement, att kunna ha en åsikt.

Hur har besöken varit hos de organisationer du besökt. Vad har berört dig?

– Enormt mycket har berört mig. Det jag gillar är att man jobbar med de här frågorna och att man verkligen försöker förbättra. Jag är väldigt lösningsorienterad så det glädjer mig. Jag är inte ute efter att provocera för att provocera, jag är inte intresserad av politik över huvud taget. Men jag är här och jag vill belysa det jag ser.

Vad ger mamma dig för kloka ord nu?

– Bara att vara mig själv och att ha kul.

Har du kul?

– Ja, det har jag faktiskt, svarar Loreen och när vi börjar prata om konkurrensen och de andra bidragen bryter hennes manager intervjun.

Det är dags att gå in i arenan nu. I samma stund som vi lägger på luren landar ett mejl i min inbox, som säger att statistiken från Unibet är tydlig – Europa tippar Loreen som vinnare av Eurovision song contest 2012.

Loreen har startnummer 17 i kväll.

Mer läsning

Annons