Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazz är Minnalisas melodi

Minna-Lisa Ferna började året med att släppa sin debutplatta ”Going up”, ett album med jazziga toner.

Annons
Samlat. ”Det är som en dagbok med tankar om livet de senaste tio åren”, säger Minna-Lisa Ferna om sin nysläppta skiva ”Going up”. Foto: Rune Jensen

VÄSTERÅS. Livet och kär-leken har tagit henne till Västerås, här bor Minna-Lisa Ferna – med artistnamnet Minnalisa – sedan ett par år. Hon lämnade uppväxtmiljön på Åland, studerade på Kungliga musikhögskolan och Kulturama i Stockholm, därefter musik i tre år på Berklee collage of Music i Boston.

I vår är hon dubbelt aktuell med sitt första album och på Festijazz.

– Skivan börjar lite oldschool med bossanovatoner och swing, sedan blir det mer lättlyssnat ju längre in på albumet man kommer, säger Minna-Lisa.

I musiken finns tankar och erfarenheter från de senaste tio åren. Hon beskriver det som ”en terapiskiva”, som bottnar i en utmattnings-depression.

– Det är något många drabbas av, säger Minna-Lisa som inte vill gräva ner sig i den aspekten.

– Jag tycker var och en får tolka texterna, funderar hon.

Hon gillar bland andra Aretha Franklin och Nisse Landgren, men även 1970-talssoul och funk.

Lördagen den 5 april underhåller hon på Festijazz, Västerås egna årliga jazzbonanza, i Västerås konserthus.

– Jag tog kontakt med Jazzens vänner när jag flyttade till stan. Claes Tillander har sammanfört mig med duktiga musiker, berättar Minna-Lisa.

Tillsammans med Jan Eriksson (gitarr), Marcus Lund (bas), Peter Stenson (trummor) och Leif Linnskog (saxofon) bjuder hon på jazzstandards i foajén under Festijazz.

Mer läsning

Annons