Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Assur kan få spanskt filmpris

Svenske regissören Jens Assurs långfilmsdebut ”Korparna” tävlar i sektionen New directors på den prestigefyllda filmfestivalen i San Sebastian i höst.

Annons

Jens Assur kan få prestigefyllt pris för sin regidebut.

– Det känns roligt. Det händer något med en film när den får möjlighet att möta en internationell festivalpublik, det mötet har jag alltid uppskattat, säger Jens Assur till TT.

”Korparna” är en filmatisering av Tomas Bannerheds Augustprisade roman med samma namn. Handlingen kretsar kring ett lantbruk där Agne, spelad av Reine Brynolfsson, sliter hårt för att få gården att gå runt.

– Hela frågeställningen är ”vad har du för val?” och ”har du ens några val?”. Det jag också tycker är intressant, och som vi förstärkt i filmen, är hur långt en människa är beredd att gå för att rättfärdiga sina egna val, och hur långt man kan gå för att ställa krav på andra just för att rättfärdiga sitt eget liv.

Jens Assur har tidigare gjort sig ett namn som fotograf och bildjournalist. Han gjorde sin kortfilmsdebut 2005 med den prisbelönta ”Den sista hunden i Rwanda”. Med långfilmsdebuten ”Korparna” har han tagit sig stora friheter med originalberättelsen, för att inte bara ”filmatisera en bok” och för att utmana publiken i hur man kan berätta en historia och hur karaktärerna gestaltas.

– Boken har en tonalitet som är oerhört filmisk. Den är välskriven och jag ville översätta det till ett bildspråk, säger Jens Assur.

Filmfestivalen i San Sebastian i Spanien äger rum 22–30 september. Filmen får svensk biopremiär 13 oktober.

Mer läsning

Annons