Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jill Johnsson till Västerås

Hon drivs av entusiasm och kärleken till musiken.

Annons
Jill Johnsson vid ett tidigare Västeråsbesök.

Men är också mamman som skriver kärleksbrev till sina barn varje gång hon åker över till Nashville, USA. I morgon kväll, lördag, kommer Jill Johnson till Konserthuset i Västerås.

Det har blivit hennes signum att personligen hälsa alla konsertbesökare välkomna redan i foajén. En fin gest som tillkom av en ren slump.

– Jag dröjde kvar i entrén en gång för att lämna över biljetter till en kompis och då blev det rent spontant att jag började hälsa på alla som kom. Nu vill jag absolut inte sluta med det, berättar Jill Johnson som också erkänner att det är lite av en strategi.

– Det ger en nerv och en närvaro. Jag får koll på publiken och kan anpassa mellansnacken. Det tar en extra timme men det är det värt.

Turnén har samma namn som senaste plattan – Flirting with disaster. Och det var precis vad Jill gjorde för några år sedan, något som återspeglas i flera av låtarna.

– Jag tappade fotfästet rejält efter turnén med Music Row (2008), säger hon.

Efter varje slutfört projekt uppstår en tomhet. Ofta landar Jill i det och börjar snart ”brinna inombords av längtan” efter nästa projekt. Men så blev det inte den där gången.

Framgången hade varit stor, hyllningarna översvallande. Egentligen allt hon drömt om, men tomheten efteråt blev för stor. Jill Johnson ville inte lämna strålglansen, ville inte åka hem till vardagen med familjen. Ville bara fortsätta njuta av framgångarna.

– Jag blev helt självförälskad och glömde bort det som var viktigt i tillvaron.

– Det var tur att jag inte fick något stort USA-erbjudande just då. Då hade jag nog åkt, säger hon med ett skratt som inte klingar av glädje.

Jill beskriver tiden som en ”konstig period” i livet. Hon vill inte kalla det kris, tycker det har gått inflation i ordet. För att återfå fotfästet var hon tvungen att stanna upp och se över sina prioriteringar. I dag har hon lärt sig att hålla isär sina två liv – och att gå mellan dem. Familjen har åter intagit sin plats som viktigast.

– Men det innebär också att det blir allt svårare att lämna familjen när jag måste, säger Jill Johnson som sedan två år tillbaka är tvåbarnsmamma.

– Därför har jag valt att lägga den här turnén enbart på helgerna. I veckorna vill jag vara hemma med mina barn. Men det är en otroligt efterlängtad turné, den första sedan Baby blue paper (2009). Jag känner att jag har mognat nu, landat i ett eget sound. Det gör mig stolt och harmonisk.

Med låten Flirting with disaster närmar sig Jill den ”konstiga perioden” på ett mer lättsamt sätt. Andra låtar på plattan är mer djuplodande. Inför turnén var hon dessutom över i Nashville och skrev nytt material som hon kommer att bjuda publiken på i morgon kväll. Men, även om både Jill och tillvaron numera är stabil och harmonisk våndas hon alltid inför resorna över Atlanten.

– Innan jag åker skriver jag alltid kärleksbrev till barnen som jag gömmer hemma, ifall jag skulle dö på resan. Sedan river jag dem när jag kommer hem och skriver nya när det är dags för nästa resa ...

Mer läsning

Annons