Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klänningarna är hennes livs historia

Inger-Monica Stenvall har ekiperat Västerås damer i decennier.

Annons
Inger-Monica Stenvall fick en gång medalj ur kungens hand för lång och trogen tjänst som kassör i Västerås Ryttarsällskap. Här är hon med  dotterdottern Emmeli och dottern Ingela Stenvall Ilander.

Moster, mamma och Inger-Monica själv drev Holméns dräkt-och kappaffär i över 50 år. IM:s vintagesamling påminner henne om det glada 60- och 70-talet då hon träffade kungen skrudad i en puderrosa sidenbomb.

Brokad, siden, crepe och duchesse. För Inger-Monica Stenvall handlade 60-och 70-talets mode om kortkort, långklänning, blommor och glamour. Hon har sparat egna balklänningar och vintage som blev över när hennes boutique i Sigmahuset upphörde.

Modeäventyret började tidigt för IM som lärde allt om mode i familjeföretaget Holméns dräkt och kappaffär. Hon minns särskilt butiken som den låg vid Stora torget i 1930-talets Västerås.

– Trångt och utedass på innergården, men fullt av kunder, säger Inger-Monica Stenvall.

Senare blev det flytt till Hantverkargatan. Inger-Monica öppnade eget ett tag, men fortsatte arbeta med kappaffären när boutiqueäventyret var över. 1982 lades även Holméns ner.

– Det var mest jag som drev affären när mamma blev äldre.

Ett skrädderi var knutet till butiken vid Stora torget. Där sydde tiotalet sömmerskor plagg på beställning, och flera av Inger-Monicas tjusigaste festblåsor kom till i skrädderiet.

– Jag växte upp i butiken och skrädderiet. Trångt var det, men aldrig en tråkig minut, säger

Inger-Monica som minns hektiska dagar och nöjda kunder med glädje.

Inger-Monica skickades till en modeskola i Wien för att lära sig modegrunder. När hon kom hem började hon arbeta i butiken och fick besöka modevisningar i Paris och Schweiz.

– Jag var med och inhandlade pret à porter. Där fanns underbara kläder! Det här var innan folk började klä sig sportigt.

Under många goda år sålde Holméns kappor och dräkter även till kvinnor från övriga länet, och Dalarna.

– Många damer kom utifrån. Bondmoror som åkte till Västerås på lördagen för att köpa en kappa.

Men när kedjor som H och Lindex etablerade sig i stan hårdnade konkurrensen.

– Vi hade funnits länge, och hade god renommé, men sedan gick det knackigare och knackigare.

Butiken förestods av Inger-Monicas moster Sigrid Gylén från början. När Sigrids make gick bort bad hon systern Maj, mamma till Inger-Monica, att hjälpa henne i butiken. Därför flyttade Inger-Monicas familj från Insjön till Västerås.

– I början jobbade mina föräldrar utan lön. När släkten behövde hjälp ställde man upp.

Klänningarna hon sparat påminner henne om de fina modeåren. Dessvärre får de inte rum i den mindre bostad hon flyttat till. Därför förvarar dottern mammas skatter hemma hos sig.

Långa sidenklänningar, som burits på F1-baler på Hässlö, samsas med raka, vampiga brokadfodral och flickaktiga små spetskrea tioner a la Twiggy. Klänningar som avslöjar att Inger-Monica Stenvalls 60- och 70-tal handlade om glitter och glamour, inte velourbyxor eller ruggkoftor.

Inger-Monica uppskattar förvisso elegans, men har aldrig försökt påverka barn och barnbarn i en viss moderiktning. Men hon hoppas barnbarnen ska vilja bära hennes favoritplagg. Dessvärre kommer de inte i alla.

– Vi har testat klänningarna, men mamma har alltid varit så smal, suckar Ingela Stenvall Ilander.

– Ta den här blanka saken full av silvertråd. Fin som en liten pralin. Så många tjocka, fina tyger och allt passar inte! Särskilt inte den krämfärgade råsidenklänningen med vit minkkrage som man sydde åt mamma på skrädderiet. Trist!

Trots det sparas favoriterna. Resten säljs som vintage. Den långa rosa sidenklänningen från mötet med kungen blir förstås kvar.

– Den hade jag på mig när jag mottog en medalj ur kungens hand för lång och trogen tjänst som kassör i Västerås Ryttarsällskap. Visst är den fin, säger Inger-Monica förtjust.

En guldig kreation och en turkos spetskaramell får också stanna. Den storblommiga sidenkaftanen som förgyllt flera midsommaraftnar blir definitivt kvar. När barnbarnet Emmeli visar mormodern hennes krämvita bröllopsklänning torkar hon en tår ur ögonvrån.

– Så mycket skoj som jag haft i alla dessa klänningar. Min make var reservofficer så vi var ofta på bal sista april. Jag får minnas tillbaka och klä upp mig på onsdag, skrattar Inger-Monica.

Hippieinspirerat. Inger-Moncia och pudeln Carmen firade midsommar i Falkenberg.
Kungafin. Inger-Monica Stenvall mottog medalj ur kungens hand i skrudad sidenklänning och kappa. Dotterdottern Emmeli och dottern Ingela Stenvall Ilander ses också på bilden.
Glamour. Dotterdottern Emmeli beundrar Inger-Monica Stenvalls glittriga festblåsa, full av silvertråd. Den syddes i det egna skrädderiet vid Stora torget.

Inger-Monica Stenvall

Ålder: 82.

Drev:

Anrika Holméns dräkt- och kappaffär vid Stora torget, senare på Hantverkar­gatan i Västerås i många år. Drev också en boutique och Hörnan i Sigmahuset i några år. Holméns som även bestod av ett skrädderi, fanns i släkten och familjens ägo från 30-talet och fram till 1982.

Bor:

På Östermalm, Västerås.

Familj:

Barn, barnbarn.

Vintage

: Syftar på en äldre vara av god kvalitet. För mode syftar vintage på kläder från en annan era, typ sent 1800-tal eller 1960-tal. Vissa hävdar att kläder bör vara minst 25 år gamla för att kallas vintage, men åsikterna går isär.

Second hand är begagnade varor som säljs en andra gång för att användas. En fin festblåsa från 50-talet är definitivt vintage.

Minns du 60- och 70-talsmodet?

På 60-talet var minikjolen obligatorisk i garderoben. Kläderna var raka, och enkla. Korta, enkla, A-linjeformade klänningar i olika färger, mönster och material var populära. Bleka pasteller först, senare blev det abstrakta mönster i starka färger, OP-mönstrat i svart och vitt, hundtandsmönstrade plagg.

Populära färgkombinationer under 70-talet var orange och brunt, gult och lila i kombination, blått tillsammans med gult. Tyg som denim och manchester användes i många plagg. Batik, leopard­mönster, ränder, stora färgglada blomstertryck var populära.

Mer läsning

Annons