Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Könsprat om ordet hen

P4 Västmanland och landshövding Ingemar Skogös aprilskämt i år har lett till en debattkväll om ”henligheter” på Elektra Folkets Bio i morgon, onsdag.

Annons
Tina Wilhelmsson

Skämtet handlade om att Västmanland skulle byta namn till Västhenland vilket upprörde många. Kvällens debatt på Elektra inleds med filmen ”Nånting måste gå sönder”.

Därefter stafettföreläser projektledaren Annelie Salminen, feministiska visartisten Tina Wilhelmsson och gymnasieläraren Daniel Vesterholm om ordet ur ett köns-, feministiskt och språkligt perspektiv.

– Det är viktigt att alla visar att människors lika värde gäller oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning eller könsidentitet.

– En kväll om begreppet hen och könsidentitet är positivt, säger landshövding Ingemar Skogö som får inleda kvällens program.

– Hen är fortfarande ett splittrat ord som inte uppfattas lika av alla. Elektra är en biograf som bryr sig om samhällsfrågor och nu tar vi tillfället i akt att tillsammans med ABF Västerås folkbilda om ordet, säger Jessica Forsling, projektledare på Elektra.

– Hen ger uppenbarligen upphov till starka känslor hos människor. Vi vill skapa forum där människor kan mötas, diskutera, se på saker ur nya perspektiv och öka förståelsen, säger Jenny Shihumi, kultur-utvecklare på ABF Västerås.

Mer läsning

Annons