Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henschen, Duchamp och Ekdahl: Här är konsthöstens nationella höjdpunkter

Samtida frågor om krig, religion, klimat och miljökriser präglar konsthösten – ofta i stora grupputställningar. Men det bjuds också på Helga Henschens 100-årsjubileum, senmedeltida gobelänger och gatukonst. Vi har valt ut åtta höjdpunkter värda att åka en bit för att se.

Annons

Martha Roslers fotomontage

"Bilden av krig", Bonniers konsthall

I nyhetsbilder, reklam och på sociala medier nås vi dagligen av bilder från världens konflikter. Hur påverkar de våldsskildringarna oss? Det undersöker Bonniers konsthall, med hjälp av 30 internationella konstnärer, i bilder av både historiska och pågående konflikter. Voyeurism ställs mot bildens inneboende politik, som vi enligt kuratorn Theodor Ringborg behöver lära oss att upptäcka.

Stockholm. 20/9–14/1 2018.

Aina, 94, och vårdbiträdet Abdi Hersi, 24. En av många bilder av en kväll i Sverige som visas på Fotografiska i utställning

"Last night in Sweden", Fotografiska

Ett hundratal dokumentärfotografer har hörsammat uppmaningen att skildra en vanlig kväll i Sverige. Initiativet till det omskrivna projektet togs efter president Donald Trumps ökända uttalande om att något skulle ha hänt, "last night in Sweden". Dessa fotografier visar en annan sanning: de skildrar bland annat industriarbetare på sitt arbetspass, en förlossning, ett asylboende i Fagersta och en lägenhetsvisning i Stockholm. Alla bilder har tagits efter klockan 18 i april och maj 2017. Syftet är att motverka desinformation och ge en rättvis bild av landets utmaningar.

Stockholm. 12/9 – 29/10.

Annika Ekdahls gobelängkonst visas på Waldemarsudde. Här

"Vävda bildvärldar", Annika Ekdahl, Waldemarsudde

Poetiska och fulla av färger är Annika Ekdahls bildvärldar. Hon är en av Nordens främsta textilkonstnärer och har blåst nytt liv i en slumrande senmedeltida gobelängteknik. De överdådiga verken tar ofta runt ett och ett halvt år att skapa. Det är dekorativt. Men Ekdahl väver också in samtiden i magiska historier om människor, djur och situationer.

Stockholm. 14/10 – 11/2 2018.

Helga Henschen, Dafne, 1947, målad terrakotta. Visas på Thielska galleriet.

"Hela Helga Henschen", Thielska galleriet

I år skulle Helga Henschen ha fyllt 100 år. Det uppmärksammar Thielska galleriet med en stor jubileumsutställning. Där speglas hela den rika palett av uttrycksmedel som hon använde, med målningar, skulpturer, affischer, illustrationer och karikatyrer. Verken är gjorda mellan 1940- och 1990-talen och visar hennes universum av fåglar, solgudinnor, frispråkiga tanter och handskrivna budskap.

Stockholm. 14/10–21/1-2018.

"Magic city", Magasin 9

Världen över är gatan ett av de mest spännande gallerierna. Den här stora utställningen har slagit samman ett 60-tal internationella gatukonstnärer, i en politisk, poetisk och underhållande blandning. Ingår gör bland andra hyllade konstnärer som Banksy, Olek och Won ABC. Där finns allt från graffiti till virkade karuseller och ljusprojektioner. Utställningen hade premiär i Tyskland men ska turnera till ett tiotal städer. I varje stad bjuds nya konstnärer in, och uttrycket förändras alltså precis som staden.

Stockholm. 1/11–24/12.

Marcel Duchamps

"Dada", Umeå Bildmuseum

Konströrelsen dada uppstod som en kraftfull och nydanande protest mot det pågående världskriget och den genomkonservativa och nationalistiska omvärlden. Främst hölls rörelsen samman av en kritisk inställning och en anarkistisk hållning. Nu visas en utställning om denna period, och mångfalden av uttryck och deltagare lyfts fram. Verk har lånats in från Europa och betoningen ligger på antinationalistiska uttryck.

Umeå, 17/11–20/5 2018.

"Where do I end and you begin", Göteborgs konsthall, Röda sten konsthall

Göteborgs internationella konstbiennal tar sig an ett högst aktuellt och brännande tema: sekularitet. 50 konstnärer undersöker religionens roll i ett sekulärt samhälle. Hur kan en dialog se ut trots religiösa och icke-religiösa olikheter? Här syns både nyproducerade och befintliga konstverk. Biennalen pågår på olika platser runt om i Göteborg.

Göteborg. 9/9–19/11.

"Public movement", Moderna Museet

Konst, politik och dans förs samman i denna utställning, där flera konstnärer tillsammans fokuserar på kroppens rörelse i relation till normer. Det är en blandning mellan utställning och skapande verkstad, med workshops, föreställningar och nya verk. Frågor som undersöks är hur kroppen kan uttrycka frigörelse, motstånd och befästande av det egna jaget.

Malmö. 30/9–17/2 2018.

Fakta: Fler utställningar 2017

9/9–12/11. "Elgaland-Vargaland", Carl Michael von Hausswolff och Leif Elggren om ett fiktivt kungadöme. Moderna Museet, Stockholm.

13/9–19/11. "Hantverk i plaståldern". Om hantverkskollektivet HI-gruppen. Arkdes, Stockholm.

16/9–21/1 2018: "André Lhote och svensk kubism", Waldemarsudde, Stockholm.

30/9–14/1 2018. "Pressure imprint", Charlotte Johannesson, Ester Fleckner, Ruth Wolf-Rehfeldt. Om teknologiska tryckprocesser. Malmö konsthall.

11/10–4/2 2018. Hasselbladspristagaren Rineke Dijkstra, Hasselblad Center, Göteborg.

20/10–11/3 2018. "The sovereign forest", Amar Kanwar utforskar markexploatering, Umeå bildmuseum.

21/10–21/1-2018. "Manipulera världen" av Öyvind Fahlström. Grupputställning om manipulation och teatralitet. Moderna Museet, Stockholm.

27/10–25/2 2018: Bigert & Bergström, Klimatkonst av Mats Bigert och Lars Bergström. Artipelag, Gustavsberg.

Mer läsning

Annons