Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstfrämjandet ska modernisera och samarbeta

På Slottsgatan 17 verkar två gallerier under samma tak. Intill Galleri K ligger Konstfrämjandet Västmanland med en aktiv höst framför sig.

Annons
Svårtolkad samhällskritiker. Anita Skoglund visar Ur den självlärde lingvistens dagbok av Nina Bondeson. Foto: Moa Thorssell

Anita Skoglund är sedan 2003 verksamhetsansvarig på Konstfrämjandet Västmanland – en eldsjäl som håller i alla trådar med tid som aldrig räcker till. Hon berättar att Konstfrämjandet förutom utställningar även arbetar med olika projekt. Exempelvis, för tredje året i rad, arrangerar de Konst inom äldreomsorgen med ett paket på tjugo bilder som cirkulerar på äldreboendena. Vid önskemål kommer Anita även och föreläser.

Just nu ställer Nina Bondesson ut i Konstfrämjandets lokal. Även om budskapen enligt Anita kan vara svårtolkade är ämnet tydligt.

– Det är samhället, säger hon.

I ändrade rutiner för hemtjänsten är meddelandet svårundvikligt – en tolkning av dagens äldreomsorg. Anita berättar att många av de konstnärer som ställer ut på Konstfrämjandet själva tar kontakt. Ibland söker även Konstfrämjandet upp intressanta konstnärer, som i fallet med Nina Bondesson.

– Vi tänker att det ska vara variation. Vi ser också på hur jämn konstnären är i motiv och teknik. Är de inte tillräckligt jämna är de inte mogna.

Anita är nöjd med variationen i höstens program – både grafik och objekt i metall och textil. Hon avslöjar att Konstfrämjandet Västmanland i framtiden kommer att genomgå en ”moderninsering” vilken innebär att ingå i en region där även distrikten Örebro, Sörmland, Uppland och Stockholm kommer att ingå. Tanken är att distrikten ska arbeta närmare varandra och ha gemensamma projekt.

– Det är bra att kunna stötta varandra.

Mer läsning

Annons