Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur för barnen på festivalens sista dag

Barnen fick vara i fokus i går, som var Världskulturfestivalens sista dag. Culturen var full av energi och det fanns massor av kultur att prova på och uppleva.

Annons
Leksaksworkshop. Systrarna Stina Olssson, 3 år, och Sara Olsson, 5 år, pysslade på mexikanskt vis under pappas överinseende.

Det fanns nästan inte en lugn vrå att gömma sig i, om man av någon underlig anledning skulle vilja det en sådan här dag. Teater, dans, slöjdning, konst, sång och musik möttes i en salig blandning och det fanns något att göra för både små och lite större barn.

Till översta våningen lockades de små till leksaksworkshop. Den mexikanska konstnären Helena Quevedo Stahre lät dem måla och klistra glitter på en förritad dödskalle. Sedan hjälpte hon dem att klippa ut dödskallen, sätta den på en ställning med snören med kulor på och vips så hade de en spelande mexikansk leksak att ta med hem.

– I Mexico är den här helgen jättestor. I dag, söndag, hedrar man de döda barnen genom att baka ett visst sorts bröd, laga deras favoritmat och bygga upp ett stort altare där man ställer ett foto av barnet. Den 1 november firar vi de vuxna andarna och då köper vi gigantiska blomsterarrangemang och går till kyrkogården med dem.

– Och så är det karneval, i hela landet! Det är dödskallar överallt och vi klär ut oss till dödskallar, berättade Helena Quevedo Stahre stolt och visade bilder på väggen bakom.

En våning ner var det framför allt sång, musik och teater. Bland annat kunde barn, och även föräldrar, testa den afrikanska dansformen zumba.

Det var riktigt ös på maestron själv, Fernando Amigo, och en och annan rumpa skakade loss ordentligt. Det var kulturfest helt enkelt. En helt vanlig söndag.

Mer läsning

Annons