Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kupp mot Teater Västmanland

En tidigare medarbetare har snuvat Teater Västmanland på den internetadress som man ville ha för sin hemsida. Nu får teatern välja en annan adress – eller köpa loss domännamnet.

Annons
För sent. Kajsa Giertz berättar att betalningen sinkade domänköpet.

Teater Västmanland byter om några veckor namn till Västmanlands teater, en ändring som ska markera att teatern gör en nystart men också att det är hela länets teater.

Tanken var att hemsidan framöver skulle ligga på adressen www.vastmanlandsteater.se. Men teatern skickade sin ansökan för sent – adressen var redan upptagen.

Den som lagt beslag på domännamnet är Kenneth Åsberg som fram till i fjol var dekorsnickare på Teater Västmanland och som nu driver innovationsföretaget Kenneth of Sweden. Han fick adressen registrerad i fredags, den 20 april, ett par dagar efter att VLT och lokalradion rapporterat om teaterns namnbyte.

Varför vill du ha domännamnet?

– Ja... allting går ju att köpa, säger Kenneth Åsberg som även skaffat sig rätten till adressen www.vasterasteater.se.

Du tänker dig att teatern vill betala en slant?

– Ja, självklart.

Enligt teaterchefen Kajsa Giertz skickade Teater Västmanland i fredags in sin ansökan om domännamnet vastmanlandsteater.se. Men betalningen via bank kom fram först i måndags och då var det för sent.

Däremot fick teatern godkänt för sin andra ansökan med ett svenskt ä i adressen: västmanlandsteater.se.

– Därför ser vi inte det här som ett jättestort problem, säger Giertz som säger att man ännu inte bestämt hur man ska agera och om man är beredd att köpa loss den domän som nu ägs av Kenneth Åsberg.

Har du någon synpunkt på hans agerande?

– Nej, jag känner inte alls honom. Jag har inga kommentarer.

Webbadresser som slutar med .se fördelas av den privata stiftelsen .SE och det är först till kvarn som gäller.

Men det finns en möjlighet att i efterhand få rätt till en domän som någon annan köpt. Det kan till exempel handla om företag med registrerade firmanamn eller varumärken där den som registrerat ett likadant domännamn anses ha agerat i ”ond tro” och inte har ett berättigat intresse av namnet. Vid tvister kan frågan avgöras i en skiljedom där fristående jurister beslutar.

Mer läsning

Annons