Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kustbandet firar 50 år

Med stil och stolthet turnerar Kustbandet för att fira sitt 50-årsjubileum och nådde Västerås konserthus i går. 20- och 30-talsjazzen står i centrum och allt stämmer ”on stage”.

Annons

I fonden en jättebild som minner om någon av Kustbandets konserter i New York: över festklädda människor reser sig entréskylten On stage tonight, Kustbandet, The Swinging Swedes.

Där framför 12 gentlemän i svart kostym med matchande röd fluga och näsduk. Notställens standar i rött och guld har orkesternamnet i 30-talssnitt.

”From Ragtime to Swing" är turnéns titel och kapellmästaren Jens Lindgren presenterar numren med elegans.

Nu är det nostalgi. Den tvåtredjedels fyllda konsertsalen gungar. Arrangemangen visar förebilderna, Duke Ellington, Louis Armstrong, Luis Russell, Jelly Roll Morton och andra som var stora i Staterna då det begav sig.

Det är sordinerade trumpeter, romantisk sopransax, gäckande banjo och stompig bastuba. Det är smäktande tromboner i någorlunda parallella rörelser och ett piano som både klinkar och smeker.

Tre musiker är med från starten 1962: trummisen Christer Ekhé, tubaisten Bosse Juhlin och banjoisten Hans Gustafsson.

Men de övriga är inte heller några duvungar. Soloinsatserna är många, spontant applåderade som sig bör.

Kustbandet har ny en vokalist för sin turné, Isabella Lundgren, ett riktigt fynd.

Denna präststuderande unga kvinna är uppväxt i Karlstad omgiven av föräldrarnas jazzplattor. Och hon har tillägnat sig allt inom 20- och 30-talens genrer: det breda registret, den varma klangen, det perfekta vibratot och den lilla brutna tonen i frasernas slut.

Isabella garanterar jazzens framtid, liksom västeråsflickan Adora Makokha som ska studera sång och trumpet i USA, nu begåvad med ett stipendium från Jazzens vänner, förmedlat av dess entusiastiske ordförande Claes Tillander.

BIRGIT AHLBERG-HYSE

Orkester med stil och stolthet. Kustbandet firar 50-årsjubileum och turnerar med 20-och 30-talsjazz. Här ser vi Bosse Juhlin på tuba, Christer Ekhé på trummor och Jens Lindgren på trombon.

Foto: Kenneth Hudd

Musik

Kustbandet

Kapellmästare: Jens "Jesse" Lindgren

Vokalist: Isabella Lundgren

Var: Västerås konserthus

När: I går kväll

Mer läsning

Annons