Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuseet får permanenta utställningar

Ingrid Eriksson är glad, stegar och pekar till höger och vänster. Äntligen ska Länsmuseet på Karlsgatan få de permanenta utställningar om Västmanlands historia som många frågat efter.

Annons
Ingrid Eriksson, projektledare för de nya basutställningarna som Länsmuseet ska bygga upp.

I maj slår länsmuseet upp dörrarna för forntiden och i november är det dags för medeltiden. Under 2015 och 2016 ska ytterligare fem sekler västmanländsk historia, från 1500-tal fram till idag, gestaltas i fasta utställningar.

Den lokala historien är minerad mark. Vad som berättas – och inte berättas – på museerna är känsligt. När nya Länsmuseet öppnade 2010 hördes protester: det saknades gravhögar, fornborgar och hällristningar! Och var fanns Tunaguldet och Johan III:s bröllop? Historien om gruvor, hyttor och slott? Två år senare 2012 löd en politisk debattartikel: hur länge ska vi egentligen vänta?

De gamla basutställningarna på slottet revs redan 2002, åtta år före flytten till Karlsgatan, så glappet blev långvarigt även om nya Länsmuseet fyllde upp med andra historiska utställningar.

Men inget är försenat, försäkrar museets kommunikationschef Lina Gatte Redin.

– Vi går helt enligt tidsplan. Nu har vi bott in oss, vi kan våra lokaler och känner våra besökare bättre, säger hon.

Nu finns det en plan för att ge länsmuseet nya basutställningar igen, som berättar och levandegör länets historia och som står kvar i flera år.

Men den som har de gamla glasmontrarna från slottet i minnet kan glömma dem nu.

– Det var den tidens pedagogik och estetik. Så ska vi inte jobba nu, förklarar Ingrid Eriksson, projektledare för de nya basutställningarna.

Historien ska man leva sig in i, känna på – ja, även kunna dra på sig. Därför jobbar man interaktivt med beröring och igenkänning.

– I den medeltidsutställning vi haft ”När då var nu – vardagsliv i medeltid” fick besökarna dofta, känna, prova kläder. Vi vet att den metoden fungerar lika bra på barn som på pensionärer. Men den som vill fördjupa sig i texter och ”nörda ned sig” ska också kunna det, säger Ingrid Eriksson.

Anna Bratås, antikvarie och museipedagog, berättar att det efterfrågade Tunaguldet, som hittades 1952 nära Anundshög, har en given plats i utställningen. Även den gamla gravbåten från Tuna ska ställas ut men först efter en konservering, därför hinner den inte bli klar till 24 maj. De första lämningarna efter jägarfolk i länet, hällristningar från Björksta, Häljesta och mycket mera ska utställningen berätta om.

När utställningen Medeltiden står klar i november hoppas museet ha fått ”låna hem” den stora myntskatten om 16 000 silvermynt som hittades på Bondtorget 1972.  Skatten finns nu på Myntkabinettet. Hur seklerna från 1500 fram till i dag ska gestaltas på Karlsgatan är ännu oskrivet.

Mer läsning

Annons