Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larisa spelar i Konserthuset

Larisa Cof är 15 år och har spelning nästan varje helg. Hon har vunnit anrika Låtskrivarfestivalen, hyllats av EMD-sångaren Mattias Andréasson och varit med i bosnisk tv. Nu berättar hon för VLT om pressen som med- följer.

Annons
Larisa  Cof  kan  ses  och  höras  på  festivalen  Ung kultur möts  i  Västerås konserthus i morgon, lördag.

Larisa Cofs föräldrar flydde till Sverige från Bosnienkriget i början på 1990-talet.

Trots att singer/song- writern är född i Västerås är hon väl medveten om sina föräldrars historia och sin egen bakgrund.

– Deras familjer splittrades och jag vet att det var tungt för dem att lämna vänner och släkt, säger Larisa.

Hon har besökt Bosnien och Hercegovina många gånger i sitt liv och var senast där på höstlovet.

Missförhållanden är fortfarande påtagliga 20 år efter kriget och för Larisa är det omskakande att hälsa på sin släkt.

– Det är både tungt och kul att åka dit. Vissa människor är fortfarande helt förstörda efter kriget på grund av hemska saker de varit med om. Mina föräldrar kommer från olika städer, båda bombades. Det är fortfarande ganska fattigt överlag.

Väl medveten om sin historia anammar Larisa den bosniska kulturen i sitt låtskrivande. Hon vann årets upplaga av Musik Direkt, en talangtävling för västmanländska musiker och kommer att representera länet i Riksfinalen i Sundsvall i slutet av maj. Under länsuttagningen hyllades hon av EMD-artisten Mattias Andréasson som satt i juryn. Hon fick även beröm för sina balkanska influenser i låtskrivandet.

– Jag lyssnar mycket på bosnisk musik hemma. Det är en del av mig.

Bosnisk tv kom till Sverige för att göra ett reportage om sångfågeln Larisa. I reportageserien ville man uppmärksamma människor med bosniska rötter runt om i världen som tagit till sig den inhemska kulturen. Det kan vara en bidragande faktor till att Larisa har 13 000 visningar på ett Youtube-klipp från när hon vann Låtskrivarfestivalen förra året.

– Det var en häftig upp- levelse att sjunga i bosnisk tv.

I morgon uppträder Larisa Cof under UKM, Ung kultur möts, i Konserthuset.

– Det är en kul grej. Förra året gick jag vidare till riksfestivalen men kunde inte vara med eftersom min familj åkte på semester då. Nu är det länsfestival och jag hoppas att jag går vidare till riksfestivalen igen, även om UKM inte direkt handlar om tävling.

Larisa har spelning nästan varje helg. I köpcentrum, på företagsevent, bröllop.

Hon går i nian på Rönnbyskolan och nationella proven stundar.

– Jag har verkligen inte tröttnat på musik men ibland blir det jobbigt med tanke på skolan. Dessutom har folk så klart förväntningar på mig när de vill att jag ska spela någonstans. Jag kan liksom inte komma dit och inte veta vad jag ska spela.

Det positiva väger dock över.

– Jag vet att det krävs om man ska lyckas. Och min dröm är att kunna försörja mig på musiken, det jag älskar, säger Larisa Cof.

Mer läsning

Annons