Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lif skriver historia om en stor bortglömd man

När jag vill kalla lokal-historikern Anders Lif för ”stadens store skildrare” värjer han sig blygsamt. Men hans dokumenterande gärning är omfattande, och i dagarna kunde han packa upp kartongerna med ännu ett av sina verk med Västeråsanknytning: ”Direktörernas direktör”, om Aseachefen Sigfrid Edström.

Annons
Vy av en stad. Anders Lif trivs både nere i de historiska arkiven och med utsikten från sjätte våningen i Slottsträdgården, som bjudit på många naturfototillfällen.Foto: Kenneth Hudd

ny bok. Hade det enbart handlat om Edströms Aseatid hade boken kanske inte blivit 400 sidor tjock. Men Anders Lif ville lyfta fram så mycket mer om den legendariske – och i hans ögon även bortglömde – man:

– Han var ju inte bara den framgångsrike företagsledaren som räddade Asea från konkurs. Sigfrid Edström ledde S venska Arbetsgivare- föreningen och förhandlingarna som ledde till Saltsjöbadsavtalet, startade Riksidrottsförbundet och blev dessutom ordförande i Internationella olympiska kommittén!

Helt enkelt den störste idrottsledare Sverige haft genom tiderna, konstaterar Lif.

– Om du frågar folk på gatan – hur många känner till allt det här?

Anders Lif inledde historien om Sigfrid Edström redan för några år sedan i samband med sin bok ”1917”, då med företagandet i fokus.

– Det gav mersmak. Varför hade ingen skrivit någon biografi över honom? Utom förstås den på 1950-talet som han själv dikterade!

När boken ”1917” kom ut kvarstod Lifs uppfattning av Edström som en samhällshjälte.

– Men den bilden krackelerade när jag grävde djupare i historien.

Edström visade sig inte bara vara handlingskraftig utan även närmast skrupelfri. Ändamålet helgade ofta medlen, som när han drev på hårt för att tyskarna skulle få sitt OS i Berlin 1936.

Han var under 1930-talet inte ensam om att vara tyskvänlig och till och med antisemitisk, men ’jag har tagit del av saker jag helst hade velat förtränga’, skriver Lif.

Och att hustrun Ruth Randall var en av de aktiva inom kvinnorättsrörelsen nämnde Sigfrid aldrig mer än i marginalen.

Biografin är skriven med Lifs lättsamma och personliga penna, men rymmer extremt många faktadetaljer.

Vad har fascinerat dig mest?

– Det är ju att en man kan bli så stor på alla fronter – utan att egentligen vara så stor i tanken. Han var ingen tänkare, ideolog eller analytiker. Han var både fördomsfull och naiv, men lyckades fullt ut både som spårvägsdirektör, företagsledare och idrottsledare.

När nu boken ligger färdig torde Anders Lif ha ännu en föreläsningsturné framför sig, liksom efter sina tidigare lokalhistoriska skildringar. I dag arrangerar VLT ett föredrag med Lif kring hans bok, det hålls klockan 15 i Bianchi Café. I kväll klockan 19 kommer författaren att presentera sin bok i bibliotekets hörsal.

Annons