Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lite hetsig är jag fortfarande”

Tommy Körberg blir mindre hetsig och får större tålamod ju äldre han blir. I helgen gör han turnéstopp i Västerås.

Annons
Lugnare. Tommy Körberg tar det lugnare på äldre dar.

Med till Västerås konserthus har sångaren sin lilla kvartett, en show pepprad med udda låtar och en portion gott humör.

– Vi kör allt möjligt från Landgren till Zappa. En del musikteater, och olika låtar. Ingen ska behöva bli besviken, jag lovar. Och vi har kul på scen.

Tidigare bitterhet mot än den ene än den andra hör till det förgångna.

– Jag är verkligen inte bitter längre även om jag kan irritera mig på att fotografer knäpper bilder i tid och otid. Det är sånt oskick, utbrister artisten smått upprört. Men lugnar sig snabbt.

– Lite hetsig är jag fortfarande. Skratt.

Jobb saknas inte trots pensionsåldern. Men även om Tommy gör en riksomfattande turné vet han inte hur resten av året kommer att gestalta sig. Produktiviteten är det inget fel på. Körberg har nyligen släppt en självbiografi.

– Jag tar livet som det kommer. Tänker inte så långt framåt, men jobbar väldigt mycket till och från. Rösten är i prima form. Jag sjunger som jag alltid gjort, dricker mycket vatten och sover ordentligt.

Men ibland gör åldern sig påmind trots att han försöker hålla sig i form genom att cykla och styrketräna.

– Jag har legat sjuk, och visst krävs det mer för att återhämta sig numera. Men det är bara att upp och hoppa. Jag har gått ner fjorton kilo bara genom att äta mindre och röra mig mer. Men övernitisk är jag inte. Jag fortsätter att njuta av livet. Sitter ofta i bubbelpoolen.

Numera har Körberg tre barn från tre decennier med tre olika kvinnor. Han älskar rollen som småbarnspappa igen, med lilla dottern Elvira tar han igen den förlorade tid karriären fick i stället för sönerna. Men ibland väger de 65 åren extra tungt.

– Min dotter springer dubbelt så fort som jag, men är jättesnäll som väl är. Dessutom vet hon hur hon ska roa sig själv. Det är verkligen inte ett dugg konstigt med att bli pappa på gamla dar. Jag blir glad av Elvira hela tiden.

Han jämför gärna de äldre sönerna med yngsta dottern och hävdar att könet avgör hur det ser ut i barnkammaren.

– Det är skillnad på tjejer och killar. När jag jämför med mina båda söner sedan tidigare kan jag konstatera att tjejer är lite lättare att ha att göra med för en förälder. Utöver det älskar min dotter att sätta på sig kläder och smink. Hela henproblematiken är det löjligaste jag varit med om.

Turnélivet är roligt, och allt annat än tröttande. Musikaliskt känner han sig vital.

– Jag älskar att leta efter udda grejer till turnéerna, prata med låtskrivare och textförfattare. Helt enkelt helkul.

Efter konserterna tar han numera det lugnt. Inget festande backstage med andra ord.

– Jag hetsar inte heller upp mig som jag gjorde förr. När faen blir gammal blir han religiös, typ! Nej, men jag har ju mitt blodtryck att tänka på.

Om framtiden vill han inte sia.

– Vi vill alla så mycket för egen del hela tiden. Mitt råd är att man ska sätta ribban lägre för då blir inte besvikelsen lika stor. Själv tar jag dagen som den kommer.

Tommy Körberg

Ålder: 65 år.

Familj: Fru, barnen Anton, Erlend, och Elvira.

Bor: I Stockholm.

Slog igenom: På 1960-talet tillsammans med Michael Johansson och gruppen Maniacs i Tom Mick Maniacs med ”Somebody’s taken Maria away”. Deltog 1969 i Eurovisionsschlagerfestivalen med ”Judy min vän”. Spelade med grupper som Solar Plexus och Made in Sweden på 70-talet.

Har medverkat i ”Hasseåtage”, skådespelat i ”Ronja Rövardotter”, och sjungit i musikalen ”Chess” i London. Är numera även med i Benny Anderssons Orkester.

Släppte självbiografin ”Sjung tills du stupar”i oktober.

Mer läsning

Annons