Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljust och fräscht till Västerås

”Det går inte att köra samma skämt i Västerås som i Stockholm”, säger Henrik Schyffert. I februari kommer han, tillsammans med Fredrik Lindström, med en uppdaterad version av föreställningen Ljust Fräscht till Västerås.

Annons

– Ja nu jäklar! Nu är det dags att dra ut i spenaten, utropar Henrik Schyffert och låter lite lagom 08-kaxig.

Ett tillfälligt utbrott av entusiasm, visar det sig.

– Man måste hålla ångan uppe, konstaterar han lite mer återhållsamt.

Men glädjen över succén med Ljust fräscht, och över att få ge sig ut i landet med showen, är äkta och innerlig.

– Du ägnar något år åt att skriva, och vet aldrig hur det kommer att mottas. Jag blir alltid lika förvånad när det går bra. Den dagen det inte händer tror jag man är väldigt farligt ute.

Föreställningen Ljust fräscht hade premiär på Berns salonger i januari i år. Showen gick för fulla hus hela våren. Henrik Schyffert och Fredrik Lindström träffade helt rätt när de satsade på att beskriva vår strävan efter det perfekta boendet. Så rätt att det blev en fortsättning nu i höst, den här gången på Cirkus i Stockholm.

– Det är ett tacksamt ämne, många bor ju så det är en bred målgrupp.

– Alltså, i våras gick det elva svenskproducerade inredningsprogram på tv och på pressbyrån finns det 65 olika inredningstidningar att välja mellan. Det behövs ingen kärnfysiker för att räkna ut att det här är ett ämne som berör, fortsätter Henrik Schyffert.

I januari drar Ljust fräscht ut på turné och den 10 februari gästar duon Västerås. Då ska de fylla Bombardier Arena, och lära väster-åsarna vad bland annat bostadskarriär och obduktionssalsminimalism innebär.

”Hela Sverige jobbar på sin drömbostad och det är redan så ljust och fräscht på många håll, så vi kanske borde döpa om föreställningen till ”Ännu ljusare fräschare”, har Fredrik Lindström sagt med anledning av turnén.

– Det är samma föreställning vi kommer med, men uppdaterad. Vi jobbar hela tiden med aktualiteter och referenser.

Faktum är att allmänheten spelar en stor roll for showens fräschör. Människor hör av sig hela tiden.

– Absolut. Det är som i Efterlyst. Vi får nya tips hela tiden. Senast fick jag länken som förklarade ”trädgårdsaccess”. Det är alltså ett finare ord för ”dörr”, skrattar Henrik Schyffert.

Ärlighet varar längst. Det vet Schyffert och Lindström efter att ha stått på scen i många år.

– Det fungerar alltid bäst när vi är sanna mot oss själva. Ärliga skämt om oss går alltid hem bäst. Att ljuga för effektens skull går aldrig.

Så, ärligt talat, hur stort intresse har du för inredning själv?

– Haha, betydligt större än jag borde ha. Jag tycker egentligen mer än jag någonsin skulle våga erkänna.

Mer läsning