Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loreen får kritik från Amnesty för konsert i Vitryssland

Annons
Loreen. Höll kritiserad konsert men fokuserar på folket. FOTO: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX

I fredags förra veckan mottog årets Eurovision-vinnare, sångerskan Loreen Talhaoui från Västerås, Läkerols kulturpris Voice of the Year, vilket delas ut årligen till en svensk person som låtit sin röst och sina åsikter påverka det offentliga samtalet, för sitt engagemang för mänskliga rättigheter i Eurovisions värdland Azerbajdzjan.

I torsdags förra veckan medverkande samma sångerska på en gala i kritiserade Vitryssland. Galan invigdes av landets president Aleksandr Lukasjenko. De mänskliga rättigheterna är allvarligt inskränkta i Vitryssland, vars pressfrihet är en av de sämst rankade i världen. Svenska Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren ifrågasatte Loreens deltagande i en intervju med Aftonbladet där hon antydde att Loreen riskerade bli en del av ett propagandajippo för den starkt kritiserade presidenten.

Loreen Talhaoui förklarar sitt medverkande för TT Spektra med att hon är emot bojkottning och att hon hellre ”är på folkets sida”. I samband med besöket träffade hon även Natalja Pintjuk, maka till fängslade människorättskämpen Ales Bjaljatski.

Matilda Källén

Mer läsning

Annons