Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundell präglar Peters liv

Ulf Lundell har många fans men ett av de mer hängivna finns i Skultuna. Peter Barkenskiöld har döpt sina barn efter Lundellverk.

Annons
Hyllar Lundell. Peter Barkenskiöld har döpt sina barn efter Lundells sånger Evangeline och Jack. Barnen gillar Ulf Lundells musik: ”Jag tycker om Chans”, svarar 5-årige Jack på frågan om vilken som är hans favoritlåt.

– Lyssna på det här, lyssna bara på texten. Vilken inlevelse, vilken närhet!

Peter Barkenskiöld sitter vid köksbordet i Skultuna, han har tagt fram datorn för att spela upp sina favoritlåtar med Ulf Lundell. Det lyser i ögonen när han ska förklara, försöka ge exempel på Ulf Lundells storhet.

- Det handlar om texterna. Det här är inget nonsens, han sjunger inte om sand mellan tårna utan det är självutlämnande låtar med existentiella frågeställningar, om förhållandet till världen, relationer, smärta, förklarar Peter.

Det var i början av 1990-talet som en kollega spelade upp några Lundell-låtar för Peter på jobbet, och det var efter första liveupplevelsen 1992 som han beskriver det som att han blev ”trollbunden”.

För sedan dess har det inte bara blivit ett 30-tal Lundellkonserter och en stor skivsamling utan Ulf Lundell har satt prägel på allt det viktiga i Peter Barkenskiölds liv.

När han vintern 2004 gifte sig med sin Minna i Ängsö kyrka var det Ulf Lundells Kärleken förde oss samman, som spelades. När de sedan väntade sitt första barn föreslog Peter att hon skulle heta Evangeline, en av Peter absoluta favoritalbum med Lundell där det finns en låt med samma namn.

– Jag tyckte det var ett ovanligt och vackert namn, internationellt gångbart och personligt, berättar Peter.

Hustrun Minna gick med på namnförslaget och när det sedan var dags för barn nummer två tyckte paret att de kunde ”jobba vidare på samma tema”, så sonen fick namn efter Ulf Lundellromanen Jack.

Evangeline och Jack har hunnit bli 7 respektive 5 år. De gillar sina namn – och de gillar Ulf Lundell.

Vad tror du att Ulf Lundell skulle säga om han fick reda på att ni döpt barnen efter hans verk?

– Han skulle nog inte gilla det. Han är ju lite egen och inbunden och har vid något intervjutillfälle sagt att han kan förundras över fans fanatiska tilltag.

Peter har inte läst så många av Lundells böcker utan det är musiken han föredrar, han lyssnar på den i stort sett varje dag och gillar framförallt de lugna låtarna.

– Eftersom han har hållit på så länge är det svårt att tröttna, det är ju stor variation i musiken beroende på i vilket skede i livet han skrivit dem.

I kväll är det dags för Ulf Lundells turnépremiär i Konserthuset i Västerås. Biljetterna sålde snabbt slut men Peter Barkenskiöld fixade förstås ett par så fort de släpptes.

Vad är det som gjort att du fastnat så för Lundell?

– Jag gillar sättet han beskriver saker, han sätter ord på känslor och speglar sin tid. För mig är det viktigt att musiken säger någonting, att man känner en samhörighet med artisten.

NORA NERGIZ WESTERBERGH

FAKTARUTA

Namn: Peter Barkenskiöld

Ålder: 38 år

Bor: Skultuna

Yrke: Chef inom profilområdet Automation, Västerås Science Park

Familj: Gift med Minna, tillsammans har de barnen Evangeline, 7 år, och Jack 5 år. Barnen är döpta efter Ulf Lundell-verk.

Tre favoritalbum med Ulf Lundell: På andra sidan drömmarna (1996), Club Zebra (2002), Evangeline (1988).

Tre låttips: Hungerdepartementet, Roadhouse Kirschheim, Den här himlen lite till.

Mer läsning

Annons