Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lutar mot svunna tider

Flamingokvintetten har funnits på vägarna, i radio och på skiva sedan 1960; svensk nostalgi med bilradio i mono och putsade myggjagare.

Annons
52-åring på scen. Flamingokvintetten startades av Hasse Karlsson (tvåa från vänster) redan 1960 och turnerar fortfarande runtom i Sverige. ¿I går gästade dansbandet Västerås Konserthus. foto: martin bohm

Sitter inomhus i oktober och vill vifta bort dansbanemygg. Utanför väggarna sveper sig Vasaparken i saffran- och lingonfärger. Ringvägens trafikljus blinkar som de färgade lyktorna på dansbanorna och kvällen har en atmosfär av sista dansen, att det är nu det gäller. Att få den man älskar, sen lördagskväll eller inte.

Flamingokvintetten har en kort resumé av sin 52-åriga historia på ett plakat i foajén. Listan är längre än jag. Då är det läge att åtminstone vara lite ödmjuk. Någonstans i resuméns första tredjedel föddes jag och sedan är det bara att följa åren, milen, alla tusen scentimmar... Kvällens spelning lutar mot svunna tider; vemodiga suckar förklädda till igenkänningshumor och ett dansband som spelar framför sittande publik. Mellansnacket innehåller Göteborgshistorier, prostataskämt och vägdammsprydda turnéminnen. Så lätt det vore med ett samurajvasst kast med pennan slänga 50 år över axeln, och avfärda allt som nostalgiporr eller en slumrande salut för svunna tider. Vara sådär lagom dåtidsarrogant mot allt som hände för mer än fem minuter sedan.

Här svischar årtionden och klassiker förbi: låtar som Lilla Ann, Kärleksbrev i sanden och Kalenderflickorna får applåder redan på tredje takten. Fondväggens flickrumsrosa flamingo med de sugrörssmala benen har inte bleknat med åren.

Hjärtat hittar takten, möjligen benen också. Därför blir det avigt att sitta i konserthusfåtöljerna med benen i kors och vicka på foten till Hasse Karlssons sång och Dennis Jarnebrinks bas.

Borde snöra dansskorna i stället och bjuda upp igen, passa på liksom.

Flamingokvintettens nästa 50-årsjubileum lär jag väl få uppleva från mitt moln.

Mer läsning

Annons