Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malena drog fullt hus

Malena Ernman - en begåvad kombination av clown och operaprimadonna! Hon drog fullt konserthus när hon landade i Västerås i går under sin julturné.

Annons
Både clown och primadonna. Malena Ernman blandar stilar som bara hon kan i sin julturné

Det är falsk marknadsföring att kalla föreställningen Santa Lucia – en klassisk julkonsert. Programmet är i högsta grad blandat.

Men inte ska man tala genrer när det gäller Malena Ernman! Ingen kan som hon mixa stilar och uttryck och vad hon än gör på scenen blir hon publikens gunstling. Hon är dessutom strålande vacker i den ena kreationen efter den andra.

Hon placerar operabranschen i myllan när hon river av den mest krävande koloratur man kan tänka sig, som Nattens drottning ur Trollflöjten utstyrd i en klänning av tomterött tyllfluff, handskar med pälsbrämar och med håret i flätor. Vilket underbart stilbrott!

Och hon spexar med Sankta Lucia så att det inte är något kvar av det sakrala innehållet. Då är hon farligt nära gränsen mot det burleska.

I det övriga sakrala materialet vet jag inte hur det är tänkt. Obegripligt att ha med Pie Jesu, i två versioner, i en julkonsert. Texten är en del av en dödsmässa och skulle passa bättre om hon kom igen i en påskkonsert.

Men tänker man bort innehållet gör hon en underbart ljuvligt tolkning av Andrew Lloyd Webbers version.

Över huvud taget är hon betagande när hon är seriös – ett av hennes bästa nummer är Koppången, en naturromantisk julsång som är på väg att bli en klassiker.

Fast flest poäng vinner hon när hon blandar skönsången med galenskapen och driver med både sig själv och repertoaren. Hon har en röstbehärskning som gör henne respektlös för både höjder och djup och hon gör hisnande oktavsprång utan att blinka. Hennes nummer som Snövit med joddling och koreografi är obetalbart. Där har hon uppbackning av gitarristen Mats Bergström som står för intimiteten i andra nummer.

Svenska stråkensemblen bidrar med både ackompanjemang och egna kammarstycken. I denna damsextett är Maria Frankel basist. När Malena Ernman presenterade henne i går råkade hon säga att hon sitter i Västerås symfoniorkester. Ack om det vore sant! Sanningen är att hon sitter i en halvtidssinfonietta!

Ernman borde veta – hon har ju lite västeråsanknytning efter gymnasietiden här och genom sin svärfar, gamle västeråsaren Olof Thunberg. Han deltar i showen, en mysig julvärd som med bravur läser dikter och en moderniserad Bamsesaga.

BIRGIT AHLBERG-HYSE

Musik

Malena Ernman,

Santa Lucia – en klassisk julkonsert sång

Mats Bergström, gitarr

Olof Thunberg,

Svenska stråkensemblen julvärd

Var: Västerås konserthus

När: Torsdag den 25/11

Mer läsning

Annons