Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marockanskt på stora fat när Markiz bjuder på mat

Hon har själv titulerat sig som ”feeder” och leker gärna tv-kock även därhemma medan vännerna får agera testkaniner. Västerås mästerkockkändis Markiz Talhaoui ger nu ut boken I köket med Markiz.

Annons
”I Marocko smakar maten som en dröm – men är svår att få fin på tallriken” skriver Västeråsbördiga Markiz Talhaoui i sin nyutkomna bok  I köket med Markiz. Men det är inte stektemperaturer och Michelinstjärnor som är grejen för henne, det är matupplevelsen.

– Jag är inte en sådan som lägger upp fint på tallrikar, det blir stora fat där alla får hugga in, säger Markiz Talhaui. Hennes slutord Sveriges Mästerkock i fjol löd: ”Innan det här året är slut ska jag sälja fler böcker än vinnaren.” Nu är den färdig och mycket utgår från den marockanska medinan – den harchabrödsdoftande handelsplatsen där färger, smaker och högljudda trängs.

Här har Markiz sina släktingar och en alldeles speciell del av sitt hjärta. I hamnstaden Nador har hon hämtat mycket matinspiration.

– Jag älskar att åka dit och smakerna man använder där. Matlagning är min passion. Det tar upp nästan hela min fritid.

I köket med Markiz handlar mycket om lusten att äta, laga, kombinera smaker och att umgås kring. Men vad är det då hon vill förmedla och hur ska maten intas enligt Markiz?

– När jag håller i kurser brukar folk vara osäkra på vad de ska göra med koriander, ingefära eller spiskummin. Man är starkt bekant med kryddorna men vet inte hur man kan använda dem. I det marockanska köket använder man dem på ett speciellt sätt.

När hon lagar mat åt sina närmaste är det många i köket och om storasyster Loreen får välja blir det stark lammgryta, berättar Markiz.

– De hänger ofta runt och provsmakar allting. Maten är aldrig klar när gästerna kommer och de får oftast duka. Sedan får man ta av det som man tycker om helt enkelt.

– För mig handlar inte mat om stekgrader eller innertemperaturer utan om att umgås, kombinera smaker och tolka matkulturer.

Under arbetet med boken har marockansk folk- musik strömmat ur högtalarna medan köket fyllts med couscous, lamm, rostade mandlar, sötpotatis, harissa, inlagda citroner, mynta, rostade paprikor och mycket annat.

När vi talas vid är hon mer inne på att försöka förstå den indiska matkulturen och hur den där söta lassin ska drickas innan maten.

– Jag är intresserad av kulturer och olika sätt att äta på. Sedan har jag läst på och alla kryddor, som olika kök använder har faktiskt läkande effekter, som till exempel ingefära, det är intressant!

Hur tycker du Västerås står sig som matstad då?

– Matintresset har utvecklats något enormt sedan jag flyttade därifrån. Vi, jag säger vi, har följt matt- trenden med kvalitativa olika kök. Jag måste ge Västerås ett bra betyg.

Ingredienser: 500 g färska blåmusslor, 200 g färska räkor med skal, 3 msk olivolja 1 gul lök, hackad 1–2 vitlöksklyftor, finhackade ½ färsk chili, finhackad 3skalade tomater, 1 tsk malen spiskummin, 1 tsk malen ingefära, ½0,5 g saffran (1 kuvert), 1 msk tomatpuré, 2 tärnade potatisar, 2 tärnade morötter, 1 hel strimlad fänkål, 2 dl vitt vin, 1 dl vatten, ½ grön paprika, tärnad 3 msk hackad koriander, salt och svartpeppar. färsk koriander.

Gör så här:

Hetta upp olja i en tagine eller en kastrull, fräs lök, vitlök, chili och tomater tillsammans med kryddorna och tomatpurén.

Tillsätt potatis, morötter, fänkål och vin. Låt vinet sjuda i 5 minuter och tillsätt sedan vatten. Låt sjuda ytterligare 25 minuter under lock tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Rör i musslor, räkor (ej skalade), paprika och koriander. Lägg på locket och låt sjuda på låg värme i cirka 5 minuter eller tills musslorna öppnat sig.

Toppa med färsk koriander innan servering.

Markiz Talhaoui – matglad lillasyster till artisten Loreen

Ålder: 28 år.

Bor: I Huvudsta, Stockholm.

Familj: Fästmannen Kevin Tainton, mamma, pappa, sju syskon. Äldsta systern är artisten och Eurovision-vinnaren Loreen.

Gör: Matinspiratör, kokboksförfattare, tv-kock och digital marknadsförare.

Bakgrund: Uppvuxen på Norra Gryta i Västerås. Deltog i fjolårets upplaga av Sveriges Mästerkock i TV4.

Intressen förutom mat: Träning, musik och dans. Men att umgås med familj och vänner – människor jag älskar, är min största hobby.

Aktuell: Med sin bok I köket med Markiz. (Norstedts förlag)

Annons