Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellan döttrarna föddes en pingvin

Berättelser och romanidéer snurrar ständigt bakom pannbenet. Hon brukar vakna i vargtimmen och skriva ned dem. Nu har förra västeråsaren Catharina Larsdotter Norén fött barn. Skrivit en barnbok. Och fött barn igen. 

Annons
Catharina Larsdotter Norén läser sin egen barnbok ”Den stora ballongresan” för sina döttrar Estelle, 3 år, och Mathilde, tre månader. ”Att höra Estelle leka på sitt rum och fantisera om den här sagan om pingvinen Percy är nästan lika fantastiskt som att få boken utgiven”, säger debuterande barnboksförfattaren Catharina Larsdotter Norén.

Många drömmer om att skriva en barnbok men få gör det. I december kom Catharina Larsdotter Norén, 32, ut med boken ”Den stora ballongresan”, om pingvinen Percy, som hon skrivit tillsammans med vännen och kollegan Janna Gränesjö. llustratören Johanna Lundqvist Björn har gjort teckningarna.

Catharina skrev när dottern Estelle var bäbis. Flickan är tre år i dag och storasyster sedan november. Då kom Mathilde, ett par timmar efter att Catharina släppt det färdiga manu-skriptet och sagt till de andra i bokprojektet: ”nu får ni ta över”.

Det höga tempot, idéerna som sprutar – det är inget som syns utanpå Catharina Larsdotter Norén. Hela hon är ett stort, kolugnt leende där hon under ett besök i föräldrahemmet i Västerås ammar Mathilde medan Estelle bygger egna fantasivärldar med sakerna på golvet.

– Ändå sedan jag var tio har jag drömt om att skriva en barnbok. Jag har otroligt mycket fantasi, idéer kommer till mig hela tiden, säger hon och beskriver de där stunderna i ottan när uppslagen står på kö i hjärnan och hon sitter på sängkanten och antecknar. Eller på bussen, eller på gatan när hon i språnget knappar in idéer i telefonen.

Under gymnasietiden i Västerås jobbade hon som fotograf på VLT:s Ung-redaktion. Efter det gick hon journalistutbildning på Kaggeholm och vid 24 blev hon chefredaktör för en ungdomstidning.

– Den stora ballongresan började vi skriva på när jag var föräldraledig med Estelle. En luftballong över hennes skötbord inspirerade oss.

– Vi skrev under korta möten. Ibland låg Estelle på en filt i gräset och vi satt med datorerna. Det färdiga manuset skickade vi till 18 förlag samtidigt. När vi fick napp på ett tog vi det. Det var fantastiskt! Jag hade hört att av tusen inskickade manus blir max två antagna. Det var som en dröm!

Boken handlar om den lilla pingvinen Percy som rymmer från sina föräldrar, flyter iväg på ett isflak för att hamna i ett ballongäventyr som tar honom över hela världen. I boken, för barn mellan tre och sex år, finns en världskarta där man följer färden. Det finns dramatik och konflikter, men allt slutar förstås väl.

Catharina Larsdotter Norén och Janna Gränesjö jobbar redan på ett andra äventyr med Percy. Efter det står flera böcker på tur för Catharina.

– Jag har minst 15 bokidéer, flera ungdomsböcker och en vuxenroman. Men först ska jag vara mammaledig. Många blir stressade av att gå hemma men jag tycker att det här är den bästa tiden i mitt liv.

Catharina Larsdotter Norén

Ålder: 32 år.

Uppväxt: I Västerås. Gick på Rudbeckianska gymnasiet, fotograf på VLT:s Ung-redaktion.

Bor: I Stockholm.

Familj: Sambo Mattias Andreasson, döttrarna Estelle och Mathilde.

Yrke: Journalist och författare. Frilansande – just nu föräldraledig.

Bakgrund: Startade och var chefredaktör för tjejtidningen Glitter, reporter på Lilla Aktuellt, arbetat på REA, SVT:s konsumentmagasin för unga.

Om namnet: Bär namnet Larsdotter efter pappa, framlidne barnläkaren Lars Norén. ”Han kände till mina bokdrömmar, det är fint att hans namn finns med på boken.”

Det visste vi inte om Catharina: Älskar slogantävlingar – och vinner dem, allt från resor till shopping.

Aktuell: Debuterar med barnboken ”Percys äventyr, Den stora ballongresan”.

Mer läsning

Annons