Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer folk från nytänd och folkkär Ledin

Vem hade kunnat tro att Tomas Ledin skulle nytända som folkmusiker? Knappt ens han själv.

Annons

Tomas Ledin såg uppriktigt förvånad ut när han presenterades som vinnare på Grammisgalan för någon månad sedan. Inte nog med att det var 23 år sedan sist - han prisades dessutom för Årets folkmusik/visa, där de mednominerade (bland annat Ale Möller, Sofia Jannok, Ane Brun och Lena Willemark) anses betydligt mer hemmastadda i kategorin.

Den annars så ocreddiga men folkkära artisten, som vanligtvis underhåller med tralala-rock om blåa vatten och korta somrar som regnar bort, har bytt genre.

Ledin har börjat förflytta sig mot folkmusiken, och med de gråa håren har han börjat fundera på sin barndoms minnen. Tillsammans med septetten Höga Kusten-Kapellet har han fått till helt nya musikaliska landskap, låttexterna är berättande och mellansnacket väldigt personliga anekdoter.

Sångerna handlar om Ledins så kära Höga kusten, om sina rötter, naturen och människoöden. På scenen bjuds det på en riktig stränginstument-fest, fint och skickligt. Och det svänger.

Även om det aldrig riktigt lyfter så är både nivån och stämningen konstant hög, Tomas Ledin trivs på scenen och det smockfulla Konserthuset verkar helt klart gilla den nya Ledin.

Mer läsning

Annons