Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mig äger ingen filmas - till slut

Det har varit på gång i fyra år, men nu ska det bli av. Åsa Linderborgs Mig äger ingen, som utspelar sig i Västerås, blir långfilm.

Annons
Åsa Linderborg.

För regi står Kjell-Åke Andersson och manus skrivs av Pia Gradvall.

Kjell-Åke Andersson nämndes som regissör för filmen redan för fyra år sedan, men först nu ser projektet ut att bli verklighet. Produktionsbolaget Filmlance har beviljats ett stöd på 9 miljoner kronor från Svenska filminstitutet (SFI) för att göra Mig äger ingen.

Kjell-Åke Andersson har tidigare gjort filmer som "Juloratoriet" och "Vi hade i alla fall tur med vädret - igen".

När TT Spektra når regissören är han tystlåten om projektet.

- Jag har fått stränga order att inte säga någonting. Men vi kommer förmodligen igång till hösten, säger han.

Romanens handling kretsar kring förhållandet mellan en flicka ur 1970-talets arbetarklass , i Västerås, och hennes alkoholiserade far. Det är ännu inte klart vilka skådespelare som kommer att synas i filmen.

- Vi kommer att kalla till en presskonferens efter sommaren när alla kontrakt är underskrivna och klara, säger filmens producent Francy Suntinger.

På SFI:s hemsida står filmen kommer att göras fritt efter Åsa Linderborgs roman. Bolaget har anlitat Pia Gradvall för att skriva manus. Hon skrev tillsammans med Sara Heldt manus till den uppmärksammande SVT-serien "Kronprinsessan".

"Mig äger ingen" publicerades 2007 och nominerades till Augustpriset. Åsa Linderborg är historiker, författare och kulturchef på Aftonbladet. Hon har bland annat belönats med ABF:s Litteraturpris (2007) och Ivar Lo-Johanssons personliga pris (2008).

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons