Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Monica Z” fick flest baggar på filmgalan

Mikael Persbrandt prisades för sin insats i ”Mig äger ingen”. ”Monica Z” tog hem flest priser, fyra stycken, på Guldbaggegalan. Men det blev Anna Odells ”Återträffen” som utsågs till årets film.

Annons
Mikael Persbrandt fick sin tredje guldbagge, Här tillsammans med Ping Mon Wallén i ”Mig äger ingen”.

– Tack verklighetens folk, jag vet att ni finns där och att ni har sett filmen, det är fantastiskt, sade Odell.

När film-Sverige skulle hylla bioåret 2013 på Cirkus i går kväll fördelades priser- na jämnt mellan de stora favoriterna. Edda Magnason belönades, ganska väntat, med en Guldbagge för titelrollen i ”Monica Z” och Mikael Persbrandt prisades för sin insats som den alkoholiserade pappan i filmatiseringen av Åsa Linderborgs bästsäljande roman ”Mig äger ingen”.

– Den här filmen har betytt mycket för mig både person-ligen och professionellt, sade Persbrandt i talarstolen och fortsatte:

– Det här priset vill jag dela med alla beroende som lider ute i kylan i dag.

Det tredje gången Persbrandt vinner en Guldbagge. Edda Magnason debute- rade däremot i stora sammanhang med sin genombrottsroll som jazzsångers- kan Monica Zetterlund. ”Monica Z” vann även priser för regi till Per Fly, bästa manliga biroll till Sverrir Gudnason och bästa kostym till Kicki Ilander.

Kvällens drottning blev Anna Odell. Den omstridda konstnärens debutfilm ”Återträffen” hyllades uni- sont av kritikerna vid premiären i höstas och nu belönades filmen med priserna för bästa manus och bästa film. Odell är historisk i Guldbaggesammanhang eftersom hon var nominerad samtidigt till årets bästa regissör, manusförfattare och skådespelare för en och samma film.

Hederspriset gick till producenten och professorn Kalle Boman. Gullspiran för särskilda insatser inom barn- filmen gick till Lukas Moodysson. Biopublikens pris gick till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. 

Mer läsning

Annons