Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salaspelman fick finaste möjliga utmärkelsen

Riksspelman Carina Normansson, Sala, har tilldelat 2017 års Zornmärke i guld. Det är den finaste utmärkelsen en svensk spelman kan få och delas endast ut till en eller två personer årligen.

Annons

Riksspelman Carina Normansson, nybliven mottagare av Zornmärket i guld, den mest ärofulla utmärkelse en svensk spelman kan få.

Förutom Carina Normansson får riksspelmannen Bo Larsson, Björklinge, också 2017 års Zornmärke i guld.

Utmärkelsen delas ut av Zornjuryn inom Svenska Folkdansringen – och endast till "särskilt framstående traditionsbärare".Zornmärken delas ut i valörerna brons, silver och guld. Silver och däröver ger rätt till titeln riksspelman – en titel som Carina Normansson säkrade redan i övre tonåren.

För brons och silvervalörerna måste man spela upp inför en jury, men juryn väljer mottagare av guldmärket utan uppspelning.Carina Normansson började spela fiol som femtonåring, bara några år senare kunde hon titulera sig riksspelman. Efter att under många år haft sin repertoar från Hälsingland och Dalarna och varit konstnärlig ledare för Falu Spelmanslag under 1980- och 1990-talet verkar hon nu i Sala, bland annat som musikalisk ledare i gruppen Westmannafolk.

– Jag hade tidigt en längtan efter den tonalitet som finns i folkmusiken och identifierar mig som spelman. Folkmusiken har visat mig ett språk som är format under generationer, men som samtidigt har gett mig ett rum för det egna uttrycket, säger Carina Normansson i en kommentar.

Mer läsning

Annons