Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigepremiär för stulen musik i domkyrkan

På palmsöndagen den 25 mars blir det svenskt premiär för Carl Philipp Emanuel Bachs ”Lukaspassionen” från 1771 i Västerås domkyrka.

Annons
På söndag spelas musik av Johann Sebastian Bachs son Carl Philipp Emanuel  i domkyrkan.

Carl Philipp Emanuel Bach, född 1714, var son till Johann Sebastian Bach. Han valde i unga år bort en karriär inom juridik, där han tagit examen, för att helt och hållet ägna sig åt musik.

På söndag spelas hans verk ”Lukaspassionen” som består av musik enbart från andra tonsättare, bland andra: Telemann, Georg Anton Benda, Gottfried Heinerich Stötzel och Gottfried August Homilius.

- Det kan verka något komiskt att en person med juridiska studier i bagaget låter sin Lukaspassion av 1771 års version helt och hållet bestå av stulen musik. Men barockens kompositörer använde sig ofta och gärna av lån från kollegor. Detta sågs till och med som en hedersbetygelse – man visade sin respekt och uppskattning för kollegan och dennes verk, berättar Johan Hammarström som leder konserten på söndag.

På söndag blir det urpremiär i Sverige för denna version av verket, från 1771, i Västerås domkyrka med Västerås domkyrkas motettkör, solister från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola och orkestern Stockholms Bachsällskap som spelar på tidstrogna instrument.

Biljetterna kostar 150 kronor och köps på Turistbyrån eller i kyrkan en timme före konsert.

Mer läsning

Annons