Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas Hjulström om nya föreställningen ”Broarna i Madison County”: ”Den är skamlöst sentimental”

På lördag har Västmanlands Teaters stora satsning ”Broarna i Madison County” premiär. Det är första gången som den älskade kärlekshistorien sätts upp som teaterpjäs.
– Den är skamlöst sentimental, men jag älskar den här berättelsen, säger Niklas Hjulström.

Annons

I mars i år gick den amerikanske författaren Robert James Waller bort 77 år gammal. Mest känd är han för sin roman ”Broarna i Madison County” som gavs ut 1992. Bara tre år senare blev den i Clint Eastwoods regi en storfilm med regissören själv i huvudrollen som Robert Kincaid och Meryl Streep spelade Francesca Johnson. Sedan dess har ”Broarna i Madison County” också spelats som musikal på Broadway, men nu har den alltså världspremiär som teaterföreställning på Västmanlands Teater.

Samuel Fröler spelar Robert Kincaid och Cicilia Sedvall Francesca Johnson i Västmanlands Teaters uppsättning av

Niklas Hjulström tillträde som teaterchef förra året och har ambitionen att teatern ska vara deltagande och nära invånarna i länet. Han funderade därför över en berättelse som skulle engagera västmanlänningarna och kom att tänka på ”Broarna i Madison County”.

– Det är en väldigt allmänmänsklig berättelse som skulle kunna utspelas sig var som helst. Den skulle kunna ha ägt rum i Arboga exempelvis. Jag tänkte göra den som något i stil med ”Broarna över Svartån” eller ”Broarna över Strömsholms kanal”, men när jag kontaktade det amerikanska förlaget fick jag beskedet att vi endast får uppföra den som romanen är skriven, handlingen ska utspela sig i Madison County i Iowa. Först tänkte jag strunta i det och ta mig an något annat, men sedan insåg jag att handlingen är så universell så att det inte spelar någon roll för publiken var den äger rum, säger Niklas Hjulström, som står för regin.

Föreställningen handlar om hemmafrun Francesca Johnson som lever ett bra liv med sin make och sina barn. När hennes man och barnen far bort en helg, dyker plötsligt fotografen Robert Kincaid upp på gårdsplanen och undrar om hon kan visa honom de berömda övertäckta broarna i Madison County. Det blir inledningen på en intensiv och bitterljuv kärlekshistoria.

Niklas Hjulström har gjort dramatiseringen av boken tillsammans med Pamela Jaskoviak, som också översatt texten till svenska.

– Det är på många sätt en ganska liten pjäs, men att vi spelar den på stora scenen gör att vi kan använda oss av den femte karaktären, själva teaterrummet. Sedan har jag skalat ner dialogen och händelseförloppet, men det gör också berättelsen mer intensiv, säger Niklas Hjulström.

I Västmanlands Teaters version berättas historien utifrån en åldrad Francesca som ser tillbaka på sitt liv. Rollen spelas utav två skådespelerskor, Kajsa Ernst, som spelar den äldre Francesca, och Cicilia Sedvall, som spelar Francesca när hon möter Robert Kincaid, i föreställningen spelad av Samuel Fröler.

– Det blir verkligen Francescas berättelse på det viset, det är hon som sätter igång den, säger Cicilia Sedvall.

Att Francesca framställs i två olika åldrar ger också karaktären en särskild dynamik. Cicilia Sedvall berättar att hon på så vis kan ta intryck av Kajsa Ernst tillbakablickande Francesca för att förstå sin egen Francesca-roll.

– Det handlar om att vi människor gör små och stora val varje dag genom livet och att det får konsekvenser för vår framtid, säger hon.

Både Kajsa Ernst och Cicilia Sedvall spelar Francesca Johnson i

Meryl Streep Oscarsnominerades för sin tolkning av Francesca i filmen, men Cicilia Sedvall har inte tagit intryck av det.

– Det ska jag inte heller göra, jag försöker gestalta den Francesca som finns i det här manuset. När jag läste det första gången kände jag hur det vibrerade i bröstet på mig, så stark är berättelsen, och det är inte ofta jag får den upplevelsen av ett manus, säger Cicilia Sedvall.

– Cicilia gör sin livs roll som Francesca, hon lyckas verkligen gestalta henne på sitt eget vis, säger Niklas Hjulström.

”Broarna i Madison County” har redan sålt så bra att det blir flera extra föreställningar och den kommer samtidigt som den visas i Västerås att turnera i länet under januari och spelas i Kungsör, Skinnskatteberg, Fagersta, Arboga, Surahammar och Köping.

– Det är roligt att intresset är så stort, för västmanlänningarna är sannerligen inte lättflörtade när det kommer till teater, säger Niklas Hjulström.

– Jag tror också att många tycker att det är roligt när vi visar ”riktig” klassisk teater, som när vi spelade ”Vem är rädd för Virginia Woolf” för några år sedan eller ”Katt på hett plåttak” förra året, säger Cicilia Sedvall.

”Broarna i Madison County” spelas fram till den 16 januari i Västerås och sista föreställningen i länet är på Forum i Köping den 27 januari.

Mer läsning

Annons