Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelpriset till Vargas Llosa

2010 års Nobelpris i litteratur tilldelas den peruanske författaren och politikern Mario Vargas Llosa.

Annons
Vinnaren. 74-årige Mario Vargas Llosa väcker känslor som Nobelpristagare. Förutom författarskapet har Vargas Llosa länge engagerat sig politiskt.

- Han är en av de stora latinamerikanska författarna, sade Svenska Akademins ständige sekreterare Peter Englund till SVT direkt efter beskedet.

Enligt Englund blev Vargas Llosa "mycket, mycket glad och mycket, mycket rörd".

Den 74-årige författaren och politikern får priset  för "hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag".

Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt. Han har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima.

Bland hans andra kända verk kan nämnas Kriget vid världens ände och Bockfesten.Ett stort antal av Vargas Llosas verk finns på svenska. De senaste, bland dem den Stygga flickans rackartyg och Paradiset finns runt hörnet, har översatts till svenska av Peter Landelius och har getts ut på Norstedts förlag.

Vargas Llosa är sedan mitten av 70-talet invald i den peruanska akademien och sedan 90-talet även i den spanska. Han har även undervisat och föreläst vid en rad universitet världen över. Han har också gjort sig känd som en framstående essäist och journalist.

Vargas Llosa tillhörde inte favoriterna i förhandsspekulationerna. Hos Ladbrokes gav ett spel på honom 26 gånger pengarna.

Mer läsning

Annons