Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiskt ljus på Konstmuseet

I Västerås konstmuseums nya satsning står naturen i blickfånget. Men också människan.

Annons
Finländska konstnären Susanna Majuri använder gärna vatten som element i sina verk. Hennes High Tide ingår i Konstmuseets nya utställning av nordisk samtidskonst.

Utställningen som öppnar på lördag går under namnet I love Malmö, vilket hänger samman med att den lånats in från Malmö konstmuseum. Men innehållet har inget med den skånska metropolen att göra, i stället är det relationen mellan naturen och det omgivande samhället som står i fokus.

Nitton framträdande konstnärsnamn från Norden är representerade. Urvalet är gjort av Västerås konstmuseums intendent Eva Borgegård som botaniserat i Malmö konstmuseums samling som räknas som den allra främsta vad gäller nordisk samtidskonst.

Det första som möter besökaren är en rejäl motvind, som åstadkoms av den isländske konstnären Olafur Eliasson uppställda fläktar. Även annat har ett stort format som matchar de spatiösa utrymmena på Karls-gatan 2.

– Utan det nya huset hade vi inte kunnat låna de här verken, säger intendent Jenny Landström.

Målningar och fotografier blandas med videokonst och installationer. En del framstår vid första anblicken som vackra naturvyer men döljer något mer. Som Ilkka Halsos skogsbild där träden vid en närmare anblick visar sig ha sponsorskyltar. Kanske ett framtidsscenario?

Ett anslående konstverk är Susanna Majuris både vackra och olycksbådande fotografi av sig själv när hon vandrar ut i 4-gradigt vatten. Man bör inte heller missa Helena

Hietanens installation av ljussatta fiberoptiska kablar som visas bakom fördragna draperier.

På lördag klockan 14 invigs I love Malmö av Göran Christenson, chef för Malmö konstmuseum. Han återkommer den 24 februari då han ger en föreläsning klockan 19.

Mer läsning

Annons