Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgitripp av Schaffer

Det råder en återblickandets tid med rader av musikaliska biografier på de svenska scenerna. Men när legendariske gitarristen Janne Schaffer nu sammanfattar sin 50-åriga gärning väljer han inte en krogshow eller konsert – utan en föreställning.

Annons

– Ja, jag har på gamla da’r lärt mig berättandets konst, skrattar han. Det har genom åren blivit en del stories på nätterna efter konserterna, och jag har fått uppmaningen att baka ihop en föreställning. Jag blandar allvar och underhållning.

Det kan inte ha varit helt lätt att göra urvalet. Schaffer har varit inblandad i åtminstone 5 000 låtar, och de artister han samverkat med är imponerande många.

– Jag har sållat, plockat bort, ändrat tills jag känt mig nöjd.

Berättelsen börjat med den första inspelningen 1962, hur han som tonåring byggde sin första gitarr och hur soulen och popen har följt honom under hela hans musikerliv.

– Det blev en blandning av visa, progg, melodifestival, filmmusik, hiphop... Visste du förresten att jag legat på amerikanska hiphoplistan? Med låten Never Too Late, som studiomusiker.

Janne Schaffer varvar stillbilder och filmsekvenser med sitt musikaliska medley och bjuder på låtar och berättelser kring Electric Banana Band, Ted Gärdestad, Stig Helmer, Abba och Cornelis.

– Men jag berättar också om sådant som kanske inte är så känt. Hur många känner till Barbro Hörberg i dag? Och jag tar upp en speciell händelse med Bob Marley, då han kom till Sverige som låtskrivare 1971.

Så stort som suget är efter musiknostalgi – se bara på tv-serierna Sixties och Seventies – så skulle det fungera att bara bjuda på gamla godingar. Janne Schaffer känner sig privilegierad som fått vara med på så många låtar som blivit populära, men betonar att han skapat även på senare tid:

– Jag har ju skrivit musiken till Lasse Åbergs senaste film till exempel. Nyfikenheten och passionen finns kvar!

Och stilen har förändrats, jämfört med 1970-talet.

– Då gjorde jag en del knepiga låtar med svåra taktbyten, men i dag handlar det mer om gestaltning, ett uttryck utanför noterna. Att lära sig imitera är inte svårt, det är intressantare att lära sig vad som fungerar bäst i de sammanhang där man spelar.

– Jag känner att jag hittat min egen musikaliska identitet.

Bland förebilderna nämner han Rune Gustafsson, Jeff Beck och Jimi Hendrix.

Turnén går genom landet under mars och april, och Schaffer släppte dessutom förra veckan boken Mitt liv som Schaffer.

Med på Västerås teaterscen finns också musikerna Peter Ljung, Barbro Lindkvist, Thobias Gabrielson, Mårgan Höglund och sångaren Johan Boding.

PÅ GÅNG

Vad: Janne Schaffer – A Music Story

Var: Västerås Teater

När: 11 april

Annons