Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu laddar Carlos för filmfrossa i stan

Intresset växer för Västerås filmfestival som börjar om två veckor. Närmare 30 000 unika besökare på sajten och över 2 000 inskickade filmer för Carlos Morén och hans kollegor att välja mellan.

Annons
”Västerås behöver en filmfestival. Vi har ju allt annat,” anser festivalansvarige Carlos Morén.

De har gått igenom 250 långfilmer och ännu fler kortfilmer och dokumentärer. Tur för dem att de älskar film.

– Vi ser på delar av filmerna och avgör utifrån stickprovet om vi ska se på hela filmen, säger Carlos Morén som är projektansvarig för filmfestivalen.

– Annars kunde vi få hålla på i tusentals timmar.

Programmet är nu spikat. Han berättar att det blir tolv långfilmer som visas på biografen Box i Culturen under de fem festivaldagarna. Kortfilmerna visas non-stop i en lokal på Gallerians övre plan. Dit är det fritt inträde och tillgång till hörlurar så att man inte stör varandra. Publiken ska kunna komma och gå.

Det är fyrdubbelt så många svenska kortfilmer på programmet i år. Hela 27 stycken, vilket Carlos Morén är stolt över.

I anslutning till filmvisningen öppnar en Star Wars-utställning med miniatyrmodeller av Starwarsskepp gjorda av filmälskaren Anders Kihlström.

Festivalen avrundas med en touch av glamour med galakväll och prisutdelning på Elite Stadshotellet den 1 oktober. En fristående jury utser vinnare i alla kategorier från skådespelare, regissör och ljudansvarig till bästa film i tre klasser: regional, nationell och internationell.

– Vi räknar med att de nationella pristagarna ska kunna vara på plats, säger Carlos Morén.

– Med de internationella får vi kanske skypa. Det gjorde vi förra året och det gick jättebra.

Carlos Morén har arbetat med filmproduktion sedan 1980-talet. Han fick en fix idé om att starta en filmfestival och lyckades förra året få visionen att bli verklighet. Ett ideellt arbete som är mycket mer än en hobby, Till sin hjälp har han ovan nämnde Anders Kihlström och ytterligare en kollega, Staffan Haglund.

De har hittat festivalens struktur och ordning, liksom den konstnärliga inriktningen, anser Carlos Morén.

– Vår ledstjärna är att vi försöker se till helheten. Vi vill titta bort från effekterna och söka efter det inre dramat. Det ska vara en bra skildring, en bra berättelse. Filmen ska också kännas unik. Speciell. Och det ska vara bra foto.

– Vi väljer filmer som är breda. Det är ett annat tempo än i Hollywood- filmerna helt klart, men jag tycker att det här är filmer som alla kan gå på.

Bland långfilmerna i år tävlar ett svensk bidrag med skådespelaren Hans Mosesson i en av rollerna. Han är mer känd som ”Ica-Stig”. Även en norsk film (som Carlos gillar) går upp, liksom filmer från länder som Mexiko, Japan och Schweiz. En Hollywood-film blir det också. ”Som en Woody Allen-film, fast modern”, beskriver Carlos Morén.

En festivalbiljett för fem dagars film kostar 99 kronor. Inträdet till galan 195 kronor.

Carlos Morén.Foto: MONIKA OTTOSON

Mer läsning

Annons