Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu öppnas dörren till nya VLT

Symboliken var glasklar när VLT:s nya tidningshus stod färdigt 1992. Här skulle det nya effektfullt bryta av mot det gamla – och det omgivande samhället speglas i glashusets fasad.

Annons
Stolt chef. VLT:s tidningschef Thelma Kimsjö, här tillsammans med cykel- kaféägaren Salvatore Grimaldi, är glad över de nya, fräscha lokalerna, som medger många möten och samtal kring nyhetsdesken. Hon ser också passagen genom cykelkaféet som en stor tillgång för VLT-huset. Foto: Thomas Ehrenstråhle

Under husets första år strömmade studiebesöken in, nyfikenheten var stor. Och i morgon, lördag, välkomnar VLT västeråsarna på nytt – till ett öppet hus hos en tidning som krympt sin kostym från fyra våningar till två.

Kanske får besökarna då – efter att först ha passerat genom ett flashigt cykelkafé – en fläkt av det som pågår här till vardags. Myllret av medarbetare som både ska bevaka och skildra det som sker – och gestalta det för dagens otåliga mediekonsumenter.

De snabba nyheternas koreografi är viktig och att få ut nyheterna på webben direkt har hög prioritet.

En vanlig vardag kan man därför stöta på Mats Wikman – ”pappa” till det vlt.se som med tiden blev en självklar del av nyhetsarbetet. Numera ansvarar han även för systertidningarnas digitala utveckling.Delar av arbetet med Fagersta-Posten, Avesta Tidning, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning och Sala Allehanda har samordnats i huset.

De besökare som minns VLT-husets imposanta parkettgolv i två varianter av bok – rökt och naturell – får nu stega fram på dämpande heltäckningsmattor.

Mitt i redaktionslandskapet sveper nyhetsdesken om sina chefer i en låg halvcirkel, som medger ögonkontakt med medarbetarna.

Nyhetscheferna Alisa Bosnic och Karin Thornberg leder morgonmötena, med samtal kring dagens tidning, kommande jobb och nyhetstips.

Richard Appelbom och Staffan Bjerstedt jobbar tätt tillsammans och slussar efter viss sovring in läsarnas åsikter i tidningen, som insändare och debattartiklar.

Featurechefen Cecilia Rindbäck Vangbo jonglerar med planeringen av kultursidor, bilagor, Latte och temamaterial, innan dagredigerarna tar över.

Senare lämnas nyhetsledningen till en av nattcheferna, medan kvällsreportern just i dag jagar jordbruks-ministern på Saluhalls-besök.

Familjeredaktionens alster hör till de mer lästa. Redaktören Maj Karlsson kan hasta mellan jämnårsfyllande intervjuobjekt, VLT-presenten, Månadens baby och gripande ämnen om eldsjälar eller cancersjuka barn.

Men allt för få läsare låter sig omskrivas inför bemärkelsedagar:

– Jag uppmanar verkligen alla till det, det gör tidningen mer levande, säger Maj.

Reportern Ann-Christine Kihl koncentrerar sig, från sin hörnplats, på en text om Agneta Pleijel, som skrivit en pjäs med viss Västeråsanknytning.

Hon är en av de VLT-veteraner som sett medarbetarskaran minska genom åren, efter flera omorganisationer.

– Jag kan känna en sorg över de ekonomiska problem både VLT och övriga dagspressen lider av, säger hon.

– Men jag vill tro att det vi gör fortfarande har relevans.Och för mig innebär jobbet alltid möten med trevliga och intressanta människor.

Jag frågar Thelma Kimsjö, VLT:s tidningschef sedan 2011, om tidningen fortfarande lever upp till glashusets fina symbolik – att spegla det omgivande samhället?

– Ja, vi når fler läsare än någonsin, 150 000 personer i veckan genom webb och papperstidning tillsammans. Och trafiken ökar, säger Thelma.

Men genom mätningar vet hon att läsare har ont om tid för papperstidningen:

– I snitt 20 minuter. Inom den tiden ska vi tillfredsställa dem med texter om angelägna områden.

Läsarundersökningar visar att det främst handlar om familj, sjukvård, bostad, trafik, arbetsliv – och klassikern polis och brott.

– Vi vill vara den goda, sansade kraften som lyssnar med örat mot asfalten, genom att utgå från de närmast berörda medborgarnas perspektiv.

Och hon är glad över att få öppna det nya fräscha VLT-huset för läsarna i morgon:

– Nu får vi ett hus som är lätt att jobba i och en helt ny, kommunikativ arbetsplats där man kan samlas runt desken för att prata med varandra.

Fokuserad  reporter. Mats Adolfsson berättar att han frimodigt kastar sig över alla ämnen – utom sport!
ljust och fräscht. Dagredigerarna Ulrik Eriksen och Maria Slagbrand är nöjda med sin nya arbetsplats.
Nyhetsblick. Nyhetschef Alisa Bosnic resonerar med kriminal- och webbreportern Ann-Sofie Sannemalm. I bakgrunden Mats Wikman, som utvecklar tidningsgruppens digitala kanaler. Foto: Kenneth Hudd
På språng. Journalisterna får ibland både skriva och foto- grafera. Nyhetsreportern Peter Jaslin ser över utrustningen.
Desken mitt i smeten. Nyhetscheferna Alisa Bosnic och Karin Thornberg har ögonkontakt med många av medarbetarna i det öppna redaktionslandskapet.

Mer läsning

Annons