Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok: Omistlig rundtur i Trumpland – uppmärksammad memoar ges ut på svenska

Donald Trumps åsikter och utspel har en resonansbotten i den vita amerikanska arbetarklassen. Juristen och företagsledaren J D Vance har skrivit en uppmärksammad memoar om sin uppväxt i hillbillyland som nu finns på svenska.

Annons

J.D. Vance's bok

När en tankesmedja undersökte hur amerikaner bedömer sina och sina barns möjligheter att få det ekonomiskt bättre, fann man att inga amerikaner är så pessimistiska som den vita arbetarklassen. Mer än hälften av svarta, latinos och collegeutbildade vita trodde att deras barn skulle få bättre ekonomi än de själva. Så icke inom vit arbetarklass, tvärtom, där svarade 42 procent att de själva hade sämre ekonomi än sina egna föräldrar, och flertalet trodde att nedgången skulle fortsätta i nästa generation.

Att ge ut en ”memoar” i den åldern kan te sig förvånande, men känns inte fel i det här fallet.

Om liv, kultur, stämningar och attityder i denna vita arbetarklass - Donald Trumps kärnväljare - berättar juristen och företagsledaren J D Vance i sin utlämnande och i USA uppmärksammade memoar med originaltiteln Hillbilly Elegy, påpassligt utgiven av lilla Ludvikaförlaget Dualis (översättning Carla Wiberg).J D Vance är ung, blott dryga trettio. Att ge ut en ”memoar” i den åldern kan te sig förvånande, men känns inte fel i det här fallet. Vance växte upp som en ”redneck”, en av ”white trash” i Apallachernas ”hillbillyland” och Ohios ”rostbälte”, men lyckades via college och Yale-universitetet ta sig över till ett annat liv.

Folk ska förstå vad som pågår i de fattigas liv och vilken psykologisk inverkan den andliga och materiella fattigdomen har på deras barn

”Jag vill”, skriver han, ”att folk ska förstå vad som pågår i de fattigas liv och vilken psykologisk inverkan den andliga och materiella fattigdomen har på deras barn… hur det blir i de verkliga människornas liv när den industriella ekonomin rasar ihop”.

Vance infriar sina föresatser. Berättelsen om den egna kaotiska uppväxten, den trasiga familjen och den ibland våldsbenägna släkten, är pennstrecken som djupnar till en bild av en hel samhällsklass i kris. Här har inte bara jobben i skogen, kolgruvorna och stålverken försvunnit. Det skedde för rätt länge sedan. Så länge att hos många har själva idén om ordnad försörjning genom ett normalt jobb tvättats bort, och därmed är förväntningarna på livet nedskruvade till minimum. ”Om man tror att det är nästan omöjligt att komma någonstans även om man anstränger sig, varför då anstränga sig över huvud taget?”

Att Donald Trumps olika utspel har en resonansbotten är övertydligt.

I denna hopplöshetens miljö är också tilliten till samhället och dess institutioner borta. Vance återger ett urval mejl och yttranden från släkt och vänner med allehanda konspirationsteorier: Obamacare innebär att ett mikrochip sätts in i alla som registrerar sig; medierna är fulla med skitsnack; Barack Obama är i själva verket utlänning; elfte september iscensattes av USA:s egen regering… Att Donald Trumps olika utspel har en resonansbotten är övertydligt.

Värst är ändå insikten om hur hårt det kan vara för barnen i bakgårds-amerika. Vance återger vad psykologisk litteratur berättar om hur ”svåra livsomständigheter” slår gentemot barn. I en lista med sju svåra omständigheter återfinns sådant som att föräldrar förolämpar eller förödmjukar sina barn, att de kastar saker på barnen, att de vuxna misshandlar varann, att en förälder är alkoholist eller narkoman, att en förälder försökt begå självmord…Bland personer i övre medelklass har mindre än hälften upplevt någon sådan svår omständighet och då ”bara” enstaka. I arbetarklassen i USA har fyra av tio upplevt flera. J D Vance och hans syster kollade listan, de hade upplevt sex av sju möjliga vedervärdigheter.Att lyckligen och skickligen ha tagit sig igenom det, är faktiskt värt en memoar.

LÄS MER: Följ kulturens serie om demokrati under press

LÄS MER: Fagerström ser miniserien om PG Gyllenhammar

Mer läsning

Annons