Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya verk i Verket visar en ohållbar livstil

Avesta Art 2015 har slagit upp portarna. Det blir en extra högtidlig sommar-utställning som fyller 20 år i år.

Annons
OpHelia  (Wake).  Människans verksamhet och konstgjorda tillvaro tär på naturen visar Claire Morgan från Nordirland i sina skulpturer. Foto: Annika Fredrikson

Avesta. – Det började här i rosthuset med 800 kvadratmeter. I dag har vi 7 000 kvadratmeter med alla våningsplan, säger Kenneth Linder, chef på Verket.

Titeln på årets utställning, ”Ett stycke tid”, har döpts efter ett av de första deltagande verken, det lysande orange-röda av Tomas Nordberg.

– Här i Verket möts industrihistoria och samtidskonst. I Avesta Art förenas dåtid, nutid och framtid. De konstnärer vi har valt i år relaterar på olika sätt till tid, säger Caroline Gustafsson, Verkets konstvetare.

– I årets utställning ser vi också visioner om hur framtiden ser ut om vi inte agerar miljömässigt.

Vårt miljöansvar lyfts i flera konstverk. Visa Suonpää och Patrik Söderlund visar filmiska landskap, ödelagda av gifter och föroreningar.

Claire Morgans skulpturer och Victor Marx stora träd väcker tankar om vår ohållbara livsstil och påverkan på naturen.

Även humor och lekfullhet får plats i Avesta Art. Jan Stenmarks bilder muntrar upp, liksom upplevelsen av att tala med orgeln Glänta.

I år är det en högre grad av interaktion mellan besökarna och konstverken.

– Det faller sig naturligt för vissa konstnärer att prova hur man kan använda vardagsteknik till att göra konst. Vi välkomnar nya saker, säger Kenneth Linder.

Power Plant 101. En IPad säger elaka och snälla saker till den som lägger handen på energimätaren. På en skärm framför ser man vad man reagerar starkast på. Micael Dahlén har gjort verket som Caroline Gustafsson provar.$RETURN$$RETURN$
Tala med Orgeln. I år har kan besökarna hålla i en mikrofon och tala med orgeln Glänta som svarar. ”Vi  har byggt saker av skrot på tungpiporna så att de fungerar som stämband.  De olika föremålen får det att låta som vokaler”, säger Jens Peterson-Berger och Olov Ylinenpää.
SATIR. Jan Stenmark har givit ut många böcker och visar sin humoristiska  konst med collage och tidningsbilder.
Järnfjädrars Rike. Kenneth Linder och Caroline Gustafsson tror att familjerummet i rosthuset blir uppskattat.

Avesta Art

Pågår: Till och med 13 september.

Årets konstnärer: Anna Anders, Meta Isaeus-Berlin, Sonja Nilsson, Jens Peterson-Berger, Olov Ylinenpää, Hanna Vihriälä, Micael Dahlén, Patrik Söderlund, Visa Suonpää, Håkan Lidbo, Victor Marx, Claire Morgan, Lovisa Ringborg, Jan Stenmark, Bea Szenfeld, Hanne Mago Wiklund, Kristoffer Zetterstrand.

Annons