Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårsfirande i Västerås i helgen

Det iranska/kurdiska nyåret firas med en stor nyårsgala i Västerås konserthus på lördag kväll.

Annons
Komikern Shima Niavarani leder galan i Konserthuset.

Vårdagjämningen närmar sig och därför firas nu det iranska/kurdiska nyåret Norouz/Newroz runt om i världen.

För fjärde året i rad arrangerar Riksteatern en nyårsshow som efter premiär i Västerås går vidare till Malmö, Göteborg och Stockholm. Flera lokala föreningar är delaktiga, men evenemanget är öppet för alla.

Komikern och skådespelaren Shima Niavarani är kvällens konferencier. Hon har bland annat medverkat i flera föreställningar på Uppsala stadsteater och hörts i humorprogram i P3.

Showens ena dragplåster är den kurdiska sångerskan Rojin. Hennes musik har sin grund i traditionell kurdisk folkmusik men hon sjunger även turkiska kompositioner. I Turkiet är hon känd även som skådespelare och tv-hallåa.

Även galans andra artist, den i England bosatte iranske musikern Bijan Mortazavi, är en internationellt välrenommerad underhållare. Han är känd för att att han spelar på samtliga instrument som används i hans arrangemang.

Det iranska/kurdiska nyåret, som inte är en religiös högtid, bygger på flera tusen år gamla traditioner. Firandet är ett sätt att välkomna förnyelse och att våren är här.

Högtiden firas i bland annat Iran, Afghanistan, Kurdistan och Azerbajdzjan. För iranier inleds firandet några dagar före nyårsdagen med eldfesten då man sjunger ramsor och hoppar över små eldar. Tretton dagar efter nyårsdagen avslutas firandet på trettondagen.

Mer läsning

Annons