Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orkestern som är helt barock

Svenska Barockorkestern tänker synas mer på sin hemmaplan i Västerås. Man börjar på lördag i sällskap med den tyske världsstjärnan Michael Niesemann.

Annons
Världsledande. Den Västeråsbaserade Svenska Barockorkestern spelar ihop med oboisten Michael Niesemann. Bilden är från veckans repetitioner. Till vänster Kennet Bohman.

Det har hunnit gå 23 år sedan orkestern bildades i Västerås av några medlemmar i Västerås sinfonietta. En av dem var violinisten Håkan Wikström som fortfarande har lika roligt i barockmusikens sällskap.

– Vi gillar repertoaren och känslan av att spela på de instrument som musiken skrevs för. Det ger en extra dimension.

Håkan Wikström tycker att barockmusik är lätt att ta till sig, inte minst eftersom den i uppbyggnaden påminner om dagens moderna musikutbud.

– All pop och rock bygger egentligen på barockens idiom där basinstrument och cembalo så att säga är beatgruppen.

Ifall Svenska Barockorkestern är okänd för många västeråsare kan det bero på att konserterna oftast ges på andra håll i landet. Vanligen spelar man ihop med körer i kyrkor och ofta blir det musik av mästarna Bach och Händel. Gruppen arrangerar också varje sommar en barockfestival i Marstrand.

Svenska Barockorkesterns storlek varierar från gång till annan. På lördag spelar 20 musiker. Utöver Håkan Wikström ingår Sinfo-niettamedlemmarna Ingrid Lindström, Stellan Moberg, Christer Norrman och Benny Bentlöv.

Framöver finns planer på att bjuda väster-åsarna på ett Bellmanprogram i samarbete med Västeråssonen Mikael Samuelson.

Men först väntar helgens konsert, kallad Helt barockt, då bland annat Telemann står på programmet. Som solist medverkar Michael Niesemann på oboe som Håkan Wikström spelat med i England och som han beskriver som världsledande.

– Han är även en väldigt bra jazzmusiker och saxofonist. Vi får se om han hittar på något.

STAFFAN BJERSTEDT

Annons